Tour de Hongrie 2019 - Siófokról rajtol, Székesfehérváron zárul a viadal

2019-03-12 | Sport
Siófoki prológgal kezdõdik és székesfehérvári befutóval zárul júniusban a 40. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

A viadal keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nyitány után az elsõ szakaszra Velence és Esztergom között kerül sor, majd a Balassagyarmat és Miskolc közötti táv vár a versenyzõkre. Ezt követõen két félszakaszt rendeznek: Kazincbarcikáról Tiszafüredre, majd onnan Hajdúszoboszlóra teker a mezõny, mielõtt sor kerül a királyetapra, amely Karcagról indulva a Kékestetõn ér véget. A vasárnapi záró szakaszt Kecskemét és Székesfehérvár között rendezik.

    Eisenkrammer Károly, a szervezõbizottság elnöke elmondta, két magyar csapat, a nemzeti válogatott mellett a Pannon Cycling Team lesz ott a Tour de Hongrie 140 fõs mezõnyében. Kitért rá, hogy az M4 Sport napi két órában élõben közvetít, valamint minden este egyórás összefoglaló lesz látható az Eurosporton, amely az utolsó két napon élõben adja a versenyt. Hangsúlyozta, a Tour de France-ot rendezõ Amaury Sport Organisationnel (ASO) és az Eurosporttal kötött hároméves megállapodás értelmében 2021-ig biztosan világszerte követhetik majd a nézõk a magyar körversenyt.

    "Amikor történelmi idõket élünk, néha nem is vesszük észre, hogy azok közepén vagyunk. Most a hazai kerékpársportban korszakváltás közepén vagyunk" – fogalmazott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelõs kormánybiztos. Felidézte, 2014-ben alakult meg az egységes Magyar Kerékpáros Szövetség, majd a következõ esztendõben újjáindult a magyar körverseny, amely a tavalyi évre már elsõ kategóriás, minden korábbinál erõsebb mezõnyt felvonultató viadallá nõtte ki magát.

    Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár kiemelte: nagyszerû látni, hogy ismét szintet lépett és új dimenzióba került a Tour de Hongrie.

    "A legnagyobb körversenyek példáját követve, méltó körülmények között ismertetjük az útvonalat. Ez a mai gála is mutatja, hogy a Tour de Hongrie a helyére került" – szögezte le a Budapest Music Centerben tartott sajtóeseményen, amelyen a viadal történetének hõseit is köszöntötték.

    Kifejtette, az elõször 1925-ben megrendezett magyar körverseny nemcsak Magyarország egyik legnagyobb viadala, hanem Európa-szerte számon tartott kiemelt esemény.

    "A Tour de Hongrie nélkül nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi versenynaptár is elképzelhetetlen. A saját körversenyünkön keresztül megmutathatjuk Magyarországot Európának, és bemutatkozhatunk a világnak." – fogalmazott.

    A versenyzõket méltatva elmondta, példájukon keresztül céltudatosságot, alázatot, rendkívüli fegyelmet, kitartást és küzdõszellemet tanulhatnak a nézõk, szurkolók.

    A június 11-én kezdõdõ, 890 kilométeres össztávú Tour de Hongrie-ra már négy prokontinentális csapat jelezte részvételét: a francia Cofidis, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, az izraeli Israel Cycling Academy és az olasz Neri Sottoli-Selle Italia-KTM. A 2.1-es kategóriájú nemzetközi verseny mezõnye június 16-án ér célba.

    

    A 2019-es Tour de Hongrie programja:

június 11,: Siófok, 4 km, egyéni idõfutam

június 12.: Velence-Esztergom, 194 km

június 13.: Balassagyarmat-Miskolc, 201 km

június 14.: Kazincbarcika-Tiszafüred félszakasz 115 km, Tiszafüred-Hajdúszoboszló félszakasz 69 km

június 15.: Karcag-Kékestetõ, 138 km

június 16.: Kecskemét-Székesfehérvár, 169 km

-MTI-

Megosztás