Szívügyünk Fehérvár! – ingyenes szűrőnap

2019-10-31 | Helyi közélet
Sokéves hagyomány már a városban a Szívügyünk Fehérvár elnevezésű szűrőprogram, amely Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház összefogásával valósul meg. Idén november 5-én, kedden várják az Alba Regia Sportcsarnokban mindazokat, akik tenni akarnak egészségükért. A rendezvény 15 órakor kezdődik, az érdeklődők ebben az évben is számos ingyenes szűrővizsgálaton, tanácsadáson vehetnek részt.

A város Önkormányzata kiemelten fontos területnek tartja az egészség megőrzését, az egészséges életmód terjedését szolgáló programok támogatását. Ennek érdekében sok ingyenes mozgási lehetőség várja a fehérváriakat, így például a hosszú évek óta sikeres Nyitott tornatermek program, de sokan használják a szabadtéri „konditermeket” a Halesz parkban vagy a Túrózsáki úton, és egyre többen futnak is a Bregyóban vagy a város erre alkalmas parkjaiban. A betegségmegelőzést szolgálják a szűrőnapok, amelyek mára szinte minden városrészben elérhetők a lakók számára, a cél, hogy minél többen vegyenek részt ezeken. A legnagyobb egészségügyi szűrőnap a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű rendezvény, amelyen a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosai, szakdolgozói fogadják az Alba Regia Sportcsarnokban mindazokat, akiknek fontos az egészségük: ebben az évben november 5-én, kedden 15–19 óráig tart a program.

Számos vizsgálatot vehetnek igénybe a látogatók: az urológiai, kézsebészeti, mozgásszervi, szájüregi, szemészeti és stressz-szűrés mellett anyajegy- és érállapot-vizsgálatra is lehetőség lesz. Szakemberektől tanulhatják meg a hölgyek az emlő önvizsgálatának helyes módszerét és a helyszínen előjegyzést is kérhetnek mammográfiai vizsgálatra. Az érdeklődők kaphatnak táplálkozási tanácsokat a dietetikusoktól és ellenőriztethetik vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinszintjüket, kérhetnek segítséget a dohányzásról való leszokáshoz, és egy teszt segítségével azt is kideríthetik, mennyire vannak kitéve a vastagbélrák kockázatának.

A szűrőnapon a székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is jelen lesznek, tőlük mentálhigiénés tanácsokat kaphatnak a szűrőnapra érkezők, de végeznek majd testösszetétel-vizsgálatot, COPD-mérést, és az érdeklődők azt is megtudhatják egy rövid vizsgálat után, hogy mennyire érinti őket a csontritkulás kockázata. A programon a látogatók az Országos Mentőszolgálat megyei szervezete munkatársainak segítségével megismerkedhetnek az újraélesztés alapjaival is.

A Csemete Alapítvány szervezésében 15–18 óra között gyermekjátszó és -megőrző várja azokat a gyerekeket, akik családtagjaikat (apát, anyát, mamát, papát, bébiszittert, szomszédot) kísérték el a szűrőnapra. A sportcsarnok alagsorában lévő konditeremben a Márton-napi készülődés jegyében különféle technikákkal (ragasztás, tépés) libaformát, lámpást készíthetnek a kicsik. Ugyancsak az alapítvány szervezésében pelenkázóval felszerelt baba-mama sarok is a családok rendelkezésére áll.

A szűrőnaphoz idén is kapcsolódik egy gyerekek számára hirdetett pályázat: az esemény szervezői óvodai csoportok tetszőleges technikával készített képzőművészeti alkotásait várták az egészség, egészségmegőrzés, egészséges táplálkozás jegyében. A felhívásra sok ötletes és látványos pályamunka érkezett a város óvodáiból. A beérkező alkotásokat díjazzák; az óvoda, ezen belül is maga az alkotó csoport kap értékes ajándékot: az első helyezett díja 40 ezer forint értékű, kreatív eszközökre beváltható ajándékutalvány, a második helyezett 30 ezer, a harmadik helyezett 20 ezer forint értékű utalvánnyal lesz gazdagabb. A díjakat a szűrőnap megnyitóján, 15 órakor adják át az Alba Regia Sportcsarnokban, ahol az összes pályamunkát kiállítják.

 

OKK Fehérvár

 

Megosztás