Új bemutatóra készül a Székesfehérvári Balett Színház

2020-01-28 | Székesfehérvár
(Fotó:OKK Fehérvár) Martha Graham szerint „a tánc a lélek rejtett nyelve”. A Székesfehérvári Balett Színház társulata február 4-én, a FRANC című egyfelvonásos tánckrimi bemutatóján a világhírű író, Franz Kafka lelkének rejtelmeit kutatja.

Az idei év első bemutatójára készül a Székesfehérvári Balett Színház. Február 4-én, kedden a Vörösmarty Színházban láthatja a közönség a FRANC című tánckrimit egy felvonásban. „A székesfehérvári közönség mindig kíváncsian várja a Székesfehérvári Balett Színház előadásait. A decemberi Diótörő előadások nagyon nagy sikerrel, teltházzal mentek, mondta a kedden tartott sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte a magyar kultúra napja ünnepi estéjét is, ahol a város három kulturális intézménye, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a balett színház és a Vörösmarty Színház közös produkcióval készült. „A táncban nagyon sok lehetőség rejlik. Ez a mostani bemutató is a művészeti szabadság keretében megvalósított alkotás, amely egy nagyon izgalmas életutat egy izgalmas műfajban állít színpadra. Tánc és krimi, Kafka művei – izgalmas kalandot ígér.”

A FRANC című táncdráma célja nem egy bizonyos kafkai mű tárgyalása, illusztrálása, hanem az író ismert vagy kevésbé ismert alkotásaiból „videoklip-szerűen” szerkesztett dramaturgiával a kafkai világlátást kívánja egy eredeti hangvételű balett által megfogalmazni.

„Olyan táncművet kívántam létrehozni, amelynek dramaturgiáját mintha Kafka szerkesztette volna, és az író maga koreografálta volna a balettet.” – mondta a darabról Egerházi Attila rendező-koreográfus. Hozzátette: a kafkaizmus érdekel. Az, hogy mi van a sorok és az élete mögött. Franz Kafka kettős életet élt, a munkahelyén napközben hivatalnok volt, az otthonában író. Rendszeresen ellentétbe került a belső érzéseivel és elképzeléseivel. Az ő szemszögéből, Kafka bőrébe bújva, szinte vele együtt írtam a táncszínházi darabot, amely töredékekkel, képekkel láttatja az ő álmokból, rémálmokból építkező világát. A néző találkozni fog Kafka életének és műveinek a szereplőivel is, elszigetelt emberekkel, akik abszurd, szürreális helyzetekbe kerülnek, az érinthetetlen bürokratikus hatalmakkal, a hivatalok képviselőivel, valamint azok konfliktusokkal teli környezetével.

Egerházi Attila nem most dolgozik először Franz Kafkával. 2015-ben az About Kafka (Kafkáról) című darabjáért a prágai Nemzeti Színházban a legjobb koreográfusnak járó elismerést vehette át, mely díjat a cseh táncszövetség háromévente ítéli oda egy alkotónak. Magyarországon a győri és a budapesti bemutatók után Székesfehérváron február 4-től láthatja a közönség az egyfelvonásos tánckrimit, amely a FRANC címet kapta.

Kafkát Fernando Gabriel Luis Luis és Dávid Janík táncolják. A produkció ismét neves nemzetközi alkotók közreműködésével valósul meg: a díszlet- és fényterv a holland Loes Schakenboes, a világ egyik legkeresettebb táncszínházi látványtervezőjének munkája, a jelmezeket pedig az ugyancsak holland Bregje van Balen tervezte. Az előadáson elhangzó zenéket Arvo Part, Henryk Górecki és Alfred Schnittke jegyzik.

Jegyek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színházban és online is válthatók, a www.jegy.hu honlapon.

 

OKK Fehérvár

Megosztás