Új naperőmű a Videotonnál

2019-08-07 | Üzleti élet
A Videoton Holding Zrt. naperőműve – sikeres próbatermelést követően - 2019. augusztus elején megkezdte üzemszerű működését, becsatlakozva ezzel a vállalatcsoport hatékony energiafelhasználási, energiahatékonysági és környezettudatos irányítási rendszerébe.

A cég részéről pilotprojektnek tekintett 185 millió forintos beruházásról sajtótájékoztató keretében számolt be Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, a kezdeményezés Székesfehérvárra tett hatásáról pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt.

A technológiáról Harcsa-Pintér Sándor, a kivitelező 3 COMM Line Kft. ügyvezetője beszélt. Elmondta, hogy a Székesfehérváron beépített 1986 db SHARP napelem, 546 kWp beépített teljesítménnyel bír. Éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát fog biztosítani, amivel a cég 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg, amely egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével. A VT-Naperőműnél is szempont volt a korszerű technológia, ezért az erőmű SolarEdge teljesítményoptimalizáló rendszerrel készült. Ennek lényege, hogy panel-páronként szabályozza a termelést, ezzel a lehető legmagasabbra állítva be az erőmű hatásfokát, a termelt villamosenergia mennyiségét, az esetleges meghibásodásokról – a meghibásodott eszköz pontos kijelölésével – azonnali információt kapunk, lehetővé téve ezzel a gyors beavatkozást.

A VT-Naperőmű projekt teljes költsége 185 millió forint volt, amelyet a Videoton saját forrásából finanszírozott. A projekt magában foglalja a napelem parkot, annak elektromos és fizikai védelmét, valamint az E.ON-nál szükséges alállomás átalakítások költségét is. Az energetikai beruházás számításaink szerint kb. 11 éven belül térül meg. Ez az ipari befektetések viszonylatában kifejezetten hosszú megtérülésnek számít.

 

Címlapkép és szöveg: OKK Fehérvár

 

 

 

Megosztás