12 megyebeli cukrászdában ízlelhető meg Magyarország Tortája

2019-08-15 | Tatabánya
A cukrász szakma immáron tizenharmadik alkalommal tiszteleg hazai ízekkel nemzeti ünnepünk előtt.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete „Magyarország Tortája” pályázatának idei nyertese a Boldogasszony csipkéje torta, Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása. A Magyarország Cukormentes Tortája díjat a Kicsi Gesztenye nyerte el. A két finomság augusztus 18-ától a megye 12 cukrászdájában, Ácson, Esztergomban, Kesztölcön, Komáromban, Tatán, Tatabányán, Vértessomlón és Vértesszőlősön ízlelhető meg. Már a torták tökéletesítésén dolgozik a vértessomlói Jezsóné Rieder Krisztina, a Cukrász Ipartestület megyei elnöke, Aranykoszorús mestercukrász is, hiszen – mint mondta – idén is kihívást jelent az elkészítésük. A Boldogasszony csipkéje torta esetében például meg kell tanulni dolgozni az új alapanyagokkal, technológiával, de így fejlődik a cukrász – fogalmazott.

A címért évről-évre egyre több cukrászda verseng, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.

Magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki ötöt, majd újrakóstolják a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük. Az idei győztes Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.

Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik. A rendkívül ízletes gyümölcs az összes rétegében megtalálható, egy torta több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere győzött a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz.

A finomságok receptjei a minőség megőrzése érdekében az év végétől lesznek elérhetők a nagyközönség számára is, bár Jezsóné Rieder Krisztina nem tartja valószínűnek, hogy bárki is elkészítené otthon, s nem csupán a felkészültség, technológia, hanem egyes különleges alapanyagok okán is, melyek igen magas áron szerezhetők be.

A Boldogasszony csipkéje és a Kicsi Gesztenye Ácson a Piskóta, Esztergom-Kertvárosban a Kovács, Kesztölcön az Erika, Komáromban a Molnár és Sztaracsek, Tatán a Barta, Petre és Vikor, Tatabányán a Roberto és Stop, Vértessomlón a Krisztina, Vértesszőlősön a Jenei Cukrászdában ízlelhető meg augusztus 18-ától – tájékoztatott Salamon Gyöngyi.

 

 

Megosztás