Tatabánya egykori VI. kerületérõl: a legfiatalabb városrész - Kertváros

2019-06-28 | Értékeink
(fotó:tatabanya.hu) Sokak elõtt ismert, hogy Komárom-Esztergom "fõvárosa" Tatabánya nem volt mindig megyeszékhely, de a legnagyobb település sem. Jelenlegi városszerkezetét is csak a 20. század közepén nyerte el, akkor egyesítettek több önálló települést. E községek (és a külterületek) múltjáról, történeti érdekességeirõl már jóval kevesebben tudnak. Pedig sok érdekességet tartogatnak számunkra:

Tatabánya-Kertváros Tatabánya legfiatalabb városrésze, egykoron a város VI. kerülete volt.

 

Kertváros, mint neve is mutatja, túlnyomórészt családi házakból áll, de itt található az 1979-ben épült Kertvárosi-lakótelep (régi nevén Groznij-lakótelep) is, ami a köznyelvben „Mandinka” néven ismert.

 

1952-ben kezdték el építeni a Tatabányai Szénbányák Tröszt kezdeményezésére és az akkori Nehézipari Minisztérium beruházásaként.

 

Az Újvárossal csaknem egy idõben épülõ városrész a kertes házakkal a bányásztoborzások révén a városba került bányászok lakásgondjain igyekezett enyhíteni.

 

Meghirdették a Bányász Saját Ház (BSH) építési akciót, telkeket alakítottak ki.

 

A városrész kulturális központja a Bányász Mûvelõdési Otthon, amely otthont ad egy kis mozinak, valamint számos helyi kulturális csoportosulásnak.

 

1961-ben a Tatabányai Szénbányák a Gyõri Tervezõ Vállalat tervei alapján a Kertvárosi Klubkönyvtárként kezdte, amely 1964-tõl mûvelõdési otthonként mûködik.

 

Határában található a város ipari parkja, ahol több multinacionális cég telepedett le, mint például az ALPLA (PET palackok gyártása), OTTO FUCHS Hungary (német, az egykori SUOFTEC, könnyûfém keréktárcsák gyártása), Grundfos (dán, szivattyú- és elektromotor-gyártás), Coloplast (dán, egészségügyi termékek gyártása), FCI (francia, elektronikai alkatrészek gyártása), AGC (japán, jármûipari üveggyártás), Bridgestone (japán, autógumi-gyártás), Becton-Dickinson (amerikai, orvosi eszközök), stb. Építés alatt áll a Henkel és a Samsung Chemicals új gyára is.   

 

 

forrás:wikipedia

 

Látnivalók

 

Lapatári-malom (barokk1753, tervezte Fellner Jakab) – Kép kívülrõl | Kép belülrõl

 

 

 

 

A Lapatári malom – fotó:Rakaszmisi

 

 

 

 

 

Árpád-házi Szent Erzsébet templom 1989-ben Kiss András tervei alapján épült, a belsõ berendezéseket Szakál Ernõ Mûemléki Európa-díjas szobrász, restaurátor tervezte.

 

 

 

http://miserend.hu/kepek/templomok/489/kertvaros01.jpg

 

Árpád-házi Szent Erzsébet templom

 

 

 

Megosztás