Harmadfokú hõségriasztás!

2019-06-12 | Hasznos infók
Szerdán életbe lépett az országos tisztifõorvos által elrendelt hõségriasztás. A legmagasabb szintû, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hõségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhõmérséklet legalább három egymást követõ napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetõleg senki se tartózkodjon a tûzõ napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítõk, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

    Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenõk is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

    Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bõrünket naptejjel és világos, jól szellõzõ bõ ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban.

    Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hõség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

-MTI-

Megosztás