Javítási munkák Tatabányától Budapestig az M1-esen a következõ egy hónapban

2019-06-27 | Hasznos infók
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában az idei évben tovább folytatódik az M1-es autópálya felújítása.

A következõ, mintegy 43 kilométernyi szakaszt érintõ projekt elindítása elõtt, azért, hogy az eddigihez hasonló sávelhúzásos terelést késõbb meg tudják valósítani, a szakemberek 2019. július 2-tõl várhatóan 1 hónap alatt 3000 tonna aszfalt felhasználásával úgynevezett nagyfelületû és lokális burkolatjavítást végeznek a Tatabányától Budapestig tartó szakasz szükséges helyszínein. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, kormányzati támogatásból 2018-ban megújult az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezetõ oldalán az M0-s autóút csomópontjától kezdõdõen egy 2,5 kilométeres szakasz, illetve szintén azon a pályaoldalon a 28-as és 40-es kilométerszelvények közötti 12 kilométeres rész. Az idei évben szintén a Hegyeshalom felé vezetõ oldalon, Tatabánya térségében újulhatott meg az 54-es és 61-es kilométerszelvények közötti szakasz. A következõ idõszakban pedig még nagyobb volumenû felújítás indulhat el, ugyanis Tatabánya és Budapest között, mindkét pályaoldalon minden, az ezidáig kimaradt szakasz felújítására lesz lehetõsége a közútkezelõnek.
 
A további felújításokat is sávelhúzásos terelés kiépítésével tervezik megvalósítani, hogy a pálya áteresztõ képessége a munkálatok ideje alatt is 2×2 sávos maradhasson. Ennek érdekében a szakemberek Tatabányától Budapestig több tíz kilométeren, szakaszosan kijavítják az autópályát 3000 tonna aszfalt felhasználásával.
 
A beavatkozásokat belsõ átcsoportosításokkal végzi el a Magyar Közút Nonprofit Zrt., így a bicskei, komáromi, tatabányai, kisbéri, esztergomi mérnökségek mellett Nyíregyházáról is érkeznek majd szakemberek, gépláncok. A szükséges helyeken részleges pályaszerkezet cserét hajtanak végre, ezen kívül marási és aszfaltozási munkákat végeznek, melynek során 8 cm kötõréteget és 4 cm vastag kopóréteget terítenek majd.
 
A szakemberek a munkákat úgy ütemezik, hogy a korlátozással járó munkák hetenként csak kedd, szerda és csütörtöki napokra essenek, kihagyva a legforgalmasabb idõszakokat. A szükséges terelés kiépítéseket hétfõ éjszakánként kezdik el, a marási munkákat szintén az esti órákra tervezik, hogy napközben aszfaltozhassanak, mindezt 12 órás munkarendben látják majd el a szakemberek. A 2019. július elején induló, várhatóan 1 hónapot igénybevevõ munkálatok ideje alatt az érintett szakaszokon a leállósávot zárva tartják, illetve a külsõ sávon is lesznek idõszakos korlátozások. Emiatt, illetve az autópálya jelentõs forgalma miatt jelentõsebb torlódások alakulhatnak ki, ezért a munkálatok ideje alatt a közlekedõk türelmét kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az autósoknak ajánlott még indulás elõtt tájékozódniuk a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetrõl a társaság Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék. A szakemberek arra is felhívják a közlekedõk figyelmét, hogy az elõjelzéseket figyelve, a kihelyezett korlátozásokat betartva, fokozott óvatossággal közlekedjenek a munkaterületek mellett az ott dolgozók és saját biztonságuk érdekében.
 

 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály tájékoztatója

Megosztás