Letették Tatabányán a megújuló megyei könyvtár alapkövét

2019-04-18 | Helyi közélet
(MTI fotó/Bodnár Boglárka) Letették Tatabányán a megújuló megyei könyvtár alapkövét

 Magyarország érezhetõen emelte a kulturális kiadások arányát, mert hiszünk a magyar kultúrában. Az Európai Unió 28 tagállamának átlagában az elmúlt években a nemzeti össztermék fél százalékáról 0,4 százalékra csökkent a kultúrára fordított kiadások mértéke, mi 0,8-ról 1,2 százalékra emeltük ezt az összeget – mondta köszöntõjében Rétvári Bence.

    Az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hozzátette, hogy két parlamenti ciklus után háromnegyedével emelkedett a különbözõ mûvészeti események száma, ötven százalékkal több közösségi eseményt tartanak Magyarországon, mint nyolc évvel ezelõtt és a népmûvészeti események száma is mintegy harmadával növekedett.
 

    Rétvári Bence szólt arról is, hogy a szakkönyvtárak állománya 12 százalékkal bõvült az elmúlt években, a szépirodalmi kötetek száma 2010 óta 10 százalékkal emelkedett és csaknem harmadával több gyermek- és ifjúsági kötet jelent meg.
 

    Schmidt Csaba  polgármester elmondta, hogy a felújítás után a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban kétszeresére növekszik a látogatók által használható tér és számos új, olvasóbarát szolgáltatást vezetnek be.
 

    A felnõtt könyvtár a jelenlegi olvasótermi pavilon kétszintessé alakításával bõvül. A földszinten közösségi tér jön létre: magazinolvasóval, kávézóval, gyermekkönyvtárral, internetezõ asztalokkal. Itt kapnak helyet a beiratkozás és a kölcsönzés helyszínei, valamint a legnagyobb érdeklõdésre számot tartó állományrészeket tartalmazó, szabadpolcos olvasóterem.
 

    Az egy légterû helység felsõ szintje a nyugodt olvasás és kutatás tereként mûködhet. Ide kerül a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyûjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.
 

    Az olvasói térben zene- és médiatárat, valamint internet-hozzáférési pontokat alakítanak ki, valamint megépül egy elõadóterem és egy oktatóterem, ahol a könyvtár nyitvatartási idejétõl függetlenül szakmai konferenciákat, továbbképzéseket, gyermekfoglalkozásokat és egyéb a nagyközönség érdeklõdésére számot tartó rendezvényeket tarthatnak.
 

 

Tatabánya, 2019. április 17., szerda (MTI)

 

 

 

Megosztás