A FugatoOrchestra és Lackfi János verses koncertje Tatabányán

2019-04-03 | Kulturális élet-Programok
Kibékíthetetlennek tûnõ ellentétek egységgé formálása, stílusok és kultúrák találkoztatása éppúgy jellemziLackfi János költészetét, mint a FugatoOrchestra hangzásvilágát.

Április 11-én Tatabányán, majd április 24-én a Barabás Villában a zene és a szöveg egyesül, ugyanis a Hibrid dalok mûsora Lackfi János a zenekar számára írt új szövegeire és korábbi verseire épül. A zeneszámokat összefûzõ szövegeket a verses koncerten a szerzõ adja elõ.

Az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttesvezetõje, Alpár Balázs a különbözõ mûfajok lényegi energiáit egyesíti hibrid zenéjében. A FugatoOrchestra világában így a régi és a modern, a könnyû- és a komolyzene egymást erõsítve talál egymásra.  A zenekar tavaly mutatta be Lackfi János Te is, én is címû verse alapján készült dalát, de az együttmûködés ötlete korábbra nyúlik vissza. „2016-ban felkértek, hogy Lackfi Jánossal együttmûködve komponáljam meg a PrimaPrimissimaDíjátadó Gála fináléját. Úgy alakult, hogy a zene elõbb készült el, de János olyan bravúros megoldásokkal írt jól mûködõ szöveget a kész dallamaimra, hogy már ekkor elhatároztam, további közös munkákra is felkérem majd.

2018-ban pedig Lackfi blogszövegeibõl írtam tizenkét dalt a Netentúli történetek c. színdarabhoz. Sok szempontból azt érzem, hogy egymásra találtunk az alkotási folyamatban, hiszen a könnyed kifinomultság mindkettõnk számára fontos mottó. Humorral, lazán mesélünk és zenélünk komoly és elgondolkodtató témákról. A közös mûsorunk anyagát különbözõ ellentétpárok, mint például a mûvészi és könnyed, hagyományos és innovatív, értelmes és érzelmes köré szerveztük” – meséli Alpár Balázs.„Amikor elõször találkoztam a FugatoOrchestrával, nekem már akkor nagyon tetszett, hogy mekkora bátorsággal párosítják a mait a tegnapival, a 100 évvel ezelõttit az 500 évvel ezelõttivel. Úgy, hogy igazából nincsenek határok. Ebbõl a határtalanságból táplálkozik a közös munkánk is. Magát a folyamatot pedig ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a mûvész kap egy drótvázat, s elkezd kialakítani egy testet. A Hibrid daloknak is lesz egy közös teste, ami kicsit más, mint amit eddig a Fugato csinált, s attól is különbözik, amit én csinálok, de mégis mind a kettõ teljesen benne van.” – teszi hozzá Lackfi János.

A FugatoOrchestra és Lackfi János Hibrid dalok címû verses koncertjét április 11-én Tatabányán, majd április 24-én a Barabás Villában mutatja be. S hogy mire számítson a közönség ezen az estén, azt Lackfi János így öntötte szavakba: "Hibrid világban élünk, két Despacito közt egy gangnamstyle, egy Petróleumlámpa meg egy Raszputyin. Bömböl a retró, a techno, a metál, a folk meg a world. Míg munkatársunk jelentkezik, hallgasson egy kis Mozartot! Van Gogh-fül-mintás tapéta, csak tessék! Formátlan Dali-óra színaranyból! A pólómon Mona Lisa kacsint! Minden remekmû, és semmi sem az. Merüljünk el ebben a szikrázó forgatagban!”

FugatoOrchestra – Te is, én is: https://www.youtube.com/watch?v=NLgAcosXzl4

Hibrid dalok – A FugatoOrchestra verses koncertje Lackfi Jánossal

2019. április 24., Barabás Villa

Facebook event: https://www.facebook.com/events/304326486942093/

További információ: https://barabasvilla.hu/programok/hibrid-dalok/

Megosztás