Múzeumok éjszakája - Színes programok Komárom-Esztergom megyében

2019-06-19 | Kulturális élet-Programok
Tatabányán a régi korok fehérnemûdivatja elevenedik meg, Komáromban az 1848-as szabadságharc történetei, Esztergomban pedig irodalmi és történelmi programok várják a látogatókat szombaton a múzeumok éjszakáján.

A tatabányai városi múzeumban éjjeli tárlatvezetést tartanak az "és mégis, mi volt a szoknya alatt?" címû kiállításon, mely a régi korok fehérnemûdivatját mutatja be, egészen az erényövig visszatekintve.

    Az intézmény munkatársai a Szent Iván-éjrõl, évezredek nõideáljairól, valamint a fûzõ történetérõl és restaurálásáról tartanak elõadásokat.

    A komáromi Klapka György Múzeum dolgozói jeleneteket adnak elõ a szabadságharc városi eseményeirõl. Így hallhatunk Damjanich lábtörésérõl, Görgei sebesülésérõl, a bakonyi zsiványok tetteirõl, Klapka és Haynau állítólagos találkozásáról.

    Esztergom és Párkány már 14 éve közösen szervezik meg a múzeumok éjszakájának programjait. Délután öt órától a városnézõ kisvonat szerelvényei 20-30 perces idõközönként közlekednek és útjukba ejtik a két város múzeumait, kiállítóhelyeit.

    A Széchenyi téren található Babits-szobortól este gyalog sétálnak fel a látogatók a Babits Mihály Emlékházba, ahol diákok tartanak tárlatvezetést és versekbõl álló mûsort ad a Babits Mihály Kamaraszínház. Babitsné Török Sophie-ra emlékezve a pöttyös ruhában érkezõk apró ajándékot kapnak.

    A Bazilikában a kincstár felújítása miatt idén a panorámaterembe, a liturgikus térbe és a nagyközönség elõl eddig elzárt helyiségekbe kalauzolják el az érdeklõdõket.

    A párkányi városi múzeumban Mátyás király koráig utazhatnak vissza az idõben a látogatók, hogy megismerhessék az akkori várakat. A játszóházban a hagyományokkal ismerkedhetnek a gyerekek, ehhez a török kor muzsikája szolgál zenei aláfestésként.

    A Fõszékesegyházi Könyvtár termeiben a könyvnyomtatás kezdetéig visszanyúló tárgyakat láthatnak az érdeklõdõk. Megtekinthetõ Magyarország legnagyobb kódexe, a Bakócz-graduálé, a Majer-gyûjtemény, a Szalkai-kódex, valamint a Fugger-gyûjtemény és a hazánkban található legrégibb õsnyomtatványok.

     A rendezvény alatt megvásárolható a Bakócz-graduálé hanganyagából készült CD, valamint a Szalkai-kódex nemrégiben megjelent hasonmás kiadása.

    A Keresztény Múzeum éjszakai nyomozásra invitálja a látogatókat, ahol a múzeum képei elvezetnek egy szövevényes ügy megoldásához. A múzeumok éjszakáján bemutatják az állandó kiállítás új mûtárgyait is.

-MTI-

Megosztás