A házi õrizet sem tartotta vissza a lopástól

2019-05-03 | Magazin
(A kép illusztráció!) A Tatabányai Járási Ügyészség többrendbeli lopás miatt nyújtott be vádiratot azzal a többszörös visszaesõ vádlottal szemben, akinek a bíróság – más ügyben – elrendelte a házi õrizetét, azonban annak szabályait a vádlott megszegte, és újabb bûncselekményeket követt el.

A vádlottal szemben az ügyészség 2018. május 14-én emelt vádat lopás bûntette és lopás vétsége miatt. A vádirat benyújtását követõen a bíróság a vádlott korábban elrendelt házi õrizetét fenntartotta. A vádlott a házi õrizet szabályait megszegte, annak hatálya alatt újabb bûncselekményeket követett el, ezért a bíróság 2018. június 26-án elrendelte az elõzetes letartóztatását.  Ebben az ügyben a bíróság jogerõsen 1 év 6 hó börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, aki az újabb vádemeléskor ezt a büntetését tölti.
 

A vádlott 2018. június 21-rõl 22-re virradóan Tatabányán egy kerámia darabbal betörte egy személygépkocsi bal elsõ ablakát, és a jármûbõl egy 2.000,- Ft értékû telefontartót vitt el. A vádlott 2018. június 22-rõl 23-ra virradóan a kerámia darabbal egy második személygépkocsi jobb elsõ ablakát is betörte, és a jármûbõl 18.660,- Ft értékben vitt el autósrádiót és más értéktárgyakat.

A vádlott ezt követõen egy harmadik személygépkocsi bal elsõ ablakát törte be, és a jármûbõl 55.000,- Ft értékben vitt el autósrádiót és navigációs rendszert. Végül a vádlott 2018. június 23-ról 24-re virradóan Tatabányán egy vasreszelõvel kifeszítette egy kisbusz bal oldali tolóajtajának üvegét, majd a kormányrúd burkolatát is lefeszítette azért, hogy lopjon, azonban felhagyott a cselekményével.
 

A vádlott a kisebb értékre, dolog elleni erõszakkal elkövetett lopás bûntettét, és a 3 rendbeli lopás vétségét többszörös visszaesõként követte el, ezért a Büntetõ Törvénykönyv rendelkezése alapján az újabb bûncselekmény büntetési tételének felsõ határa a felével emelkedik, illetve a halmazati büntetéskiszabásra figyelemmel az így megemelt felsõ határ ismét a felével nõ.
 

A leírtakra figyelemmel a vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat fegyházbüntetésre és közügyektõl eltiltásra ítélje, és amennyiben a vádlott az elõkészítõ ülésen a bûncselekmények elkövetését beismeri, a szabadságvesztés mértékét 2 év 6 hó tartamban, a közügyektõl eltiltás mértékét 2 évben állapítsa meg.

Az Ügyészség sajtóközleménye

 

Megosztás