Állatkínzás miatt ítélték el

2019-04-04 | Magazin
A Komárom-Esztergom Megyei Fõügyészség közjogi szakágának keresete alapján a Tatabányai Törvényszék 6 évre eltiltotta az ebtartástól azt a férfit, aki öt keverék kutyáját rövid láncra kikötve tartotta, és nem biztosított részükre megfelelõ elhelyezést, és élelmezést.

Az elítélt egy tatabányai ingatlanban 2016. márciusától 2016. december 2-ig öt kutya gondozására, felügyeletére volt köteles, azonban a kutyákat rossz körülmények között, nem megfelelõen tartotta. Mind az öt kutyának rövid volt a lánca (a legrövidebb 80 cm, a leghosszabb 280 cm), fixen rögzítve, amely a hosszánál és a rögzítés módjánál fogva sem biztosított megfelelõ mozgást.

A láncok az etetõtálka elérésében is akadályozták az állatokat, amelyek mindegyike alultáplált volt. Két kutya esetében a tartási körülmények maradandó egészségkárosodást okoztak, illetve fennállt az életveszély és az elpusztulás veszélye.

Az elítélt nem biztosította a kutyák igényeinek megfelelõ élelmezést, és körülményeket, az állapotuk miatt szükséges orvosi ellátást, védelmet az idõjárással szemben, nem ellenõrizte az állatokat naponta, nem tett intézkedést a szakszerû egészségügyi ellátásukra, mindezzel az állatoknak indokolatlanul, hosszan tartó szenvedést, fájdalmat okozott, illetve veszélyeztette az egészségüket.

A Tatabányai Törvényszék az ügyészi keresetnek helyt adott, bírósági meghagyásában az elítéltet, mint alperest 6 évre eltiltotta az ebtartástól. A bíróság döntése 2019. március 15-én jogerõre emelkedett.


Az Ügyészség sajtóközleménye

 

Megosztás