Ezt látta már? Komárom megye és Tatabánya az ötéves tervben

2019-01-22 | Magazin
(fotó:filmhiradokonline.hu) A régi filmfelvételek, híradók sok információt hordoznak, sokat megmutatnak egy megye, egy-város életébõl, történelmébõl.
A rövidke kisfilm 1952-ben készült:
 
MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON IDE:
 
 
 
Elhangzó szöveg:

Tatabányán az elmúlt hetekben tervkiállítás nyílt meg. Fényképeken és modelleken mutatja be ötéves tervünk eddig elért nagyszerû eredményeit. Egyre nagyobb és szebb lesz hazánk ékessége, Sztálinváros. Az inotai erõmû építése is befejezéshez közeledik. Közel 200 ezer hold szántóföld öntözését teszi lehetõvé a tiszalöki duzzasztómû. Traktorok és mezõgazdasági gépek százezrei segítik a falu szocialista átalakulását. A kiállítás külön foglalkozik Komárom-megye fejlõdésével az ötéves tervben. A megye bányavidékének gépesítése újabb lehetõség a széntermelés fokozására. A terv során kibõvített Dunavölgyi Timföldgyár megsokszorozza hazánk évi alumíniumtermelését. Almásfüzitõn a modern, egészséges munkáslakások százai épültek föl.

Oroszlányon a terv új szocialista bányászvárost hoz létre. Itt épül a bányaipari technikum, mely évente 500 új szakképzett bányászt ad majd az országnak.

Nagyigmánd korszerûen berendezett, nagyteljesítményû gépállomást kapott tervgazdaságunktól. Tarjánban szülõotthon épült (a falu egészségügyének megjavítása érdekében). Nemrégen nyílt meg Tatabányán az új állami áruház. Felépült az új megyei tanácsház is. Komárom megyéhez hasonlóan 20 helyen rendeztek tervkiállítást, ezek mindegyike újabb bizonyítéka tervgazdálkodásunk alkotó erejének, szocializmust építõ hazánk fejlõdésének.

Kivonatos leírás:

Tatabánya látképe, a tervkiállítás bejárata egy hatalmas 5-ös számot formáz.

A kiállítás képei, részletei: Magyarország térképe, különféle tárlók, majd egy bejátszás Sztálinváros (Dunaújváros) látképérõl, az Inotai erõmû látképérõl, a tiszalöki duzzasztó építkezéseirõl, traktorokról egy üzemcsarnokban.
A kiállítás tárlói következnek: Komárom megye térképével, fotókkal. Látogatók. A Dunavölgyi Timföldgyár makettje és a valós képe.
Almásfüzítõi és oroszlányi modern háztömbök. A technikum falainak felhúzása, kõmûvesmunkák. A nagyigmándi gépállomás képe. Tarjáni szülõotthon képe, az otthonból egy pár épp hozza ki csemetéjét. A tatabányai állami áruház képe. A megyei tanácsház képe, és makettje a kiállításon.  (forrás:filmhoradokonline.hu)

 
Megosztás