Híres Tatabányaiak - Csernoviczki Éva

2019-07-30 | Magazin
(Csernoviczki Éva - fotó:MTI) Sorozatunkban olyan Tatabányán született, vagy ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltõ emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, valami jelentõset alkottak itt (illetve tágabb környezetünkben).

Csernoviczki Éva (Tatabánya, 1986. október 16. –) magyar cselgáncsozó, olimpiai bronzérmes. Az Ippon Judo Tatabánya SE versenyzõje.

Õ az elsõ nõ a magyar cselgáncs történetében, aki érmet szerzett az olimpiai játékokon.

Pályája

A 2002-es ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes volt. 2003-ban U23-as Európa-bajnokságot nyert. A világbajnokságon kiesett. A következõ évben az Európa-bajnokságon helyezetlen volt. A junior Eb-n és a junior világbajnokságon is hetedik lett.

2005-ben kilencedik volt a világbajnokságon. Az Eb-n nem indult. A juniorok kontinens viadalán második lett. 2006-ban az U23-as Eb-n elsõ helyen végzett. A fõiskolai világbajnokságról bronzéremmel térhetett haza. A következõ évben kiesett az Eb-n. A világbajnokságon hetedik volt. A tallinni vk-versenyen elsõ lett. Az U23-as Európa-bajnokságon második volt. 2008-ban Szófiában nyert világkupa-viadalt. Az Európa-bajnokságon bronzérmes volt. Az olimpián hetedik helyen végzett. Az U23-as Eb-n nem talált legyõzõre.

A 2009-es Európa-bajnokságon második volt. Az universiadén bronzérmet szerzett. A vb-n helyezetlen volt. Abu-Dzabiban vk-versenyt nyert. 2010-ben a bécsi Eb-n második volt. A vb-n sérülés miatt nem indult. A következõ évben Eb ezüst- és vb bronzérmet szerzett. A 2012-es Eb-n harmadik volt a 48 kg-os súlycsoportban.

A 2012. évi nyári olimpiai játékokon bronzérmet szerzett, ezzel õ lett a londoni játékok elsõ magyar, valamint a magyar cselgáncs-sport elsõ nõi olimpiai érmese.

A 2013-as budapesti Európa-bajnokságon elsõ helyen végzett. A világbajnokságon a 16 között kiesett. A következõ évben megvédte Európa-bajnoki címét, a vb-n hetedik helyen végzett. A 2015-ös világbajnokságon hetedik volt. A 2015. évi Európa játékokon bronzérmes lett. A 2016-os Európa-bajnokságon második helyen végzett.

2016. évi nyári olimpiai játékokon a 7. helyen végzett, miután a negyeddöntõben kikapott az argentin Paula Paretótól, ráadásul a combhajlító izma megsérült. Ennek ellenére kiállt a következõ, vigaszágas mérkõzésére, ott viszont hõsies küzdelemben alulmaradt kazah ellenfelével, Galbadrah Otgonceceggel szemben. (forrás:wikipedia)

Még több róla:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csernoviczki_%C3%89va

 

 

 

Megosztás