Közelebb a PICinyekhez az újévben: családbarát eszközök most már a tatabányai koraszülött központban is

2019-01-11 | Magazin
Nem mindegy, milyen közeg vesz körbe, ha gyógyulásról van szó. Kiemelten fontos a meghitt, nyugodt környezet a koraszülött babák esetében – ahhoz, hogy gyógyulni, gyarapodni tudjanak, otthonosságra is szükségük van koraszüleik kényelme mellett, és akoracsaládok találkozásátis meg kell könnyíteni addig, míg az együtt töltött pillanatokra csak a kórház falain belül kerülhet sor.

E nehézségekkel és aggodalmakkal teli idõszakban szeretne támogatást nyújtani a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) és a NaturAqua a családbarát eszközök átadásával, így a tatabányai és a szekszárdi perinatális intenzív centrumok (PIC) már bensõségesebb körülményeket tudnak biztosítani az újévben a korababáknak.

A gyermek idõ elõtti érkezésével járó bizonytalanságok, kockázatok és viszontagságok miatt gyakran sokkos állapotban lévõ szülõk mostmár könnyebben tudnak PICi babájukkal találkozni a tatabányai koraszülött központban. A régi, lassú és nehézkes bejutást január elejénugyanis új, automata beléptetõ rendszerváltotta ki a Koraszülöttekért Országos Egyesület és a NaturAquatámogatásának köszönhetõen, így januártól megszûnhet a koraszülõk elzártságának és elválasztottságának érzése kisbabájuktól. Az intenzív osztályra így saját kártyájukkal, várakozási idõ nélkül bejuthatnak a koraszülött osztályra, elõsegítendõ, hogy a kötõdés már a legelsõ pillanatoktól gyorsabban és mélyebben kialakuljon a PICinyekés szüleik között.

A szoptatás szerepe minden kisbaba esetében közismert, de az idõ elõtt született gyermekek számára még kiemelkedõbb, hiszen gyógyulásuk és gyarapodásuk érdekében az anyatej a legjobb intervenció és egyben a legjobb gyógyszer. A baba és a mama érintkezése szintén létfontosságú. A babák biztonsága és szüleik nyugalma érdekében a szekszárdiperinatális intenzív centrum 12 légzésfigyelõt, valamint 3 szoptatósfotelt, 2 szívópumpát és 10 szoptatós párnát, továbbá hõmérsékletet stabilizáló redõnyszerkezeteket kapott aKORE-tól a NaturAqua jóvoltából.A szoptatás során anya és gyermeke közötti bõrkontaktus nemcsak a gyermek egészséges fejlõdését támogató anyatej miatt fontos: a közeli kapcsolata kötõdést is segíti, valamint csökkenti a koraszülöttet és az anyát érõ stressz negatív hatásait és pozitív hatással van a koraszülött életfunkcióira is.

A családtagokat és kapcsolatukat egyaránt próbára tévõ idõszak ellenére is az intézkedésekkel már egy kicsivel könnyebbé vált a koracsaládok helyzetea szekszárdi és a tatabányaiPIC-en. Az automata beléptetési rendszernek és a szoptatási lehetõségek bõvítésének köszönhetõen kellemesebb, hosszabb és minõségibb idõt tölthet együtt acsalád, beleértve a korababát és mindkét szülõjét. Ezzel az érintett koracsaládok esetében lehetõség nyílt a korai kötõdés kialakítására, a szülõt ért sokk és stressz oldására, így jelentõsen megnõ az esély arra, hogy a PICi babák is gyorsabban és zökkenõmentesebben zárkózhassanak fel az egészséges, idõre született újszülöttekhez.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Partnere, a KORE közremûködésével segít családbaráttá tenni az ország összesperinatális intenzív centrumát (szám szerint 29-et), hogy a koraszülött csecsemõk ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

Sajtóközlemény

Megosztás