Polgármesterek, cégvezetõk az elkerülõ út mellett

2019-05-10 | Magazin
Környével együtt kilenc polgármester és tíz, a Tatabánya-Környe Ipari Parkban mûködõ gazdasági társaságot képviselõ ügyvezetõ, igazgató tett támogatói nyilatkozatot a falu tehermentesítése érdekében indított lakossági kezdeményezéshez.

Több mint hatezren látták el kézjegyükkel március 22-étõl április 17-éig azt a petíciót, amely a Komárom-Esztergom megyei Környén évtizedek óta tapasztalható és ezzel a térség életét is sújtó, elviselhetetlen mértékû átmenõ forgalomra kívánja felhívni a szaktárca, a politikai élet szereplõi, a kormány figyelmét.

Az aláírásgyûjtést két környei magánszemély indította el, az íveket április közepén azzal a kéréssel adták át Beke László, Környe polgármestere számára, hogy azokat juttassa el a szaktárcához, másolatban a megye valamennyi országgyûlési képviselõjéhez, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnökének, a Magyar Közút Non Profit Zrt. megyei igazgatójának, s hogy a lakosság is közvetlenül, hitelesen tájékozódhasson a falut elkerülõ út megépítésének aktuális helyzetérõl, a lehetõségekrõl.

A 4 700 lelket számláló falu központjába Tatabánya és Tata irányából naponta közel 16,5 ezer személyautó és nehézgépjármû érkezik, Oroszlány felé a vasúti sorompónál napi több mint 8 és fél ezret számoltak. A község átlagos napi forgalma messze meghaladja az M3 autópálya Görbeháza és Nyíregyháza közötti szakaszáét (12 528).

A Környét elkerülõ utak (északi és déli) megépítésére már évtizedekkel ezelõtt születtek tervek, s miután a megvalósítás jó ideje várat magára, 2004-ben már szintén indult lakossági kezdeményezésként aláírásgyûjtés.

Beke László úgy véli, a mostani kezdeményezés során összegyûjtött 2 037 környei, és 4 209 más településrõl érkezõ aláírás, valamint azóta Bokod, Dad, Kecskéd, Kömlõd, Oroszlány, Tatabánya, Várgesztes, Vértessomló polgármestereinek és az ipari parki társaságok képviselõinek támogatói nyilatkozata jelzi, hogy a közlekedési helyzet immáron elviselhetetlen Környén és valós, igen széleskörû társadalmi igény mutatkozik a mielõbbi orvoslására.

A település polgármestere a különbözõ megbeszéléseken, egyeztetéseken hangsúlyozta: közlekedésszakmai kérdésrõl van szó, s mivel az elkerülõ utak megépítése pár esztendeig még biztosan várat magára, a beruházás megvalósulásáig feltétlenül szükségesnek tartja a településen található közlekedési lámpák összehangolásának felülvizsgálatát, szükség szerinti módosítását, és minden olyan forgalomtechnikai beavatkozást, mely elõsegíti a községben a könnyebb, biztonságosabb mindennapi közlekedést az ott élõk, az ipari parkokba ingázók és átutazók számára.

A megye országgyûlési képviselõivel már megtörtént a kapcsolatfelvétel, jelenleg a szaktárcával folyik az egyeztetés a petíciós ívek és támogatói nyilatkozatok átadásának idõpontjáról.

Salamon Gyöngyi tájékoztatta fentiekrõl portálunkat.

Megosztás