Kollégiumot alakítanak szakképzõ központtá Tatabányán

2019-01-18 | Oktatás - Iskolai élet
(Fotó:Nagy Pál) Tatabányán megkezdõdött az ország egyik legkorszerûbb eszközökkel felszerelt szakképzési központjának létrehozása, melyet 2,4 milliárd forintos beruházással a volt városi kollégium leromlott épületének felújításával alakítanak ki - közölte a városháza az MTI-vel.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az épület a megyeszékhely két szakképzõ intézményének összevonásával megalakult Tatabányai Szakképzési Centrum Mûszaki Szakgimnáziumának ad otthont. Az intézményben tanuló diákok létszáma eléri a 850-et. A kormány a Modern városok program keretében támogatja a kollégium átalakítását.

    A fejlesztés célja, hogy a szakgimnázium alkalmassá váljon a gépészet, a közlekedésgépészet, a vegyészet, az informatika, az elektronika, továbbá tizenkét szakképesítés esetében, hogy képzõ központként kiegészítse a vállalatoknál folyó gyakorlati képzést a kor követelményeinek megfelelõ, modern eszközparkkal.

    A volt kollégium épületében kabinetrendszerben helyezik el az egyes ágazatokhoz tartozó egységeket, egy-egy speciális tanteremben az összes olyan eszköz rendelkezésre áll, mely az adott ágazat vagy szakma elsajátításához szükséges. Itt a diákok a gyárakban is megtalálható, korszerû eszközökön sajátíthatják el a különbözõ munkafolyamatokat.

    A kivitelezés során az épület homlokzati hõszigetelést kap, míg a belsõ térelválasztó falakat áthelyezik, ezzel biztosítva a tér optimálisabb kihasználását. Az épület átalakításának várható befejezése 2020. február, a projekt zárása 2020 tavaszán várható.

    Berczellyné Nagy Marianna, a Tatabányai Szakképzési Centrum fõigazgatója az MTI-nek korábban elmondta, a kormány a Modern városok program keretében együttmûködési megállapodást kötött az önkormányzattal Tatabánya oktatásfejlesztési programjának kidolgozásáról.

    A program kiterjed az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá fejlesztésére, az államilag finanszírozott mûszaki felsõoktatási képzés megvalósítására, a duális képzés bevezetésére, valamint a korszerû szakképzõ központ kialakítására.

-MTI-

Megosztás