Tanmûhelyeket adott át a Grundfos Tatabányán és Székesfehérváron

2019-02-21 | Oktatás - Iskolai élet
A szivattyúkat gyártó dán Grundfos tatabányai és székesfehérvári gyárában a duális képzésben használható tanmûhelyt, oktatólabort és virtuális valóságot alkalmazó szobát adott át szerdán, 170 millió forintos beruházással.

Török László ügyvezetõ az MTI-nek elmondta, kiemelkedõen magas, hetven százalék azoknak a diákoknak az aránya, akik a vállalatnál töltött szakmai gyakorlat után itt helyezkednek el. A társaság 2018-ban 49 tanulószerzõdést kötött, valamint 100 diák töltötte itt nyári szakmai gyakorlatát.

    A Grundfos 2015-ben kapcsolódott be a duális képzésbe, amelynek eredményeként 6 Komárom-Esztergom megyei és 5 Fejér megyei középiskolával, valamint 4 felsõoktatási intézménnyel mûködik együtt.

    Solymár Károly Balázs, infokommunikációért felelõs helyettes államtitkár elmondta, az iskolák digitális infrastruktúra-fejlesztési programjára 30 milliárd forintot fordít a kormány és évente 10 milliárd forintot költenek a gyors és biztonságos hálózat fenntartására. A Diákháló program 5070 köznevelési intézményt ér el.

    A két gyárban az oktatólabor mellett az üzemi területen alakították ki az elkülönített tanmûhelyt, ahol korszerû szerszámgépeken gyakorolhatnak a diákok, és az itt készülõ szivattyúk szerkezetét megismerve szerezhetnek technikusi ismereteket. A 170 millió forintos beruházás 73 százalékát a vállalat az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán nyerte el.

    A társaság ügyvezetõje elmondta 2017-ben 15, majd 2018-ban 14 százalékkal nõtt a gyártott termékek száma. Tavaly 750 szivattyú és 700 ezer villanymotor készült a székesfehérvári és tatabányai üzemekben.

    A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. létszáma meghaladja a 2200-at, ebbõl 1700 a fizikai dolgozók száma, 2018-ban 300-nál több új dolgozót vettek fel. A székesfehérvári kutatási és fejlesztési központban már 90 ember dolgozik, valamint idetelepítették a globális beszerzési részleg kétharmadát, ez 40 új munkahelyet jelentett. A társaság árbevétele 2017-ben 29 milliárd forint volt, 2018-ban megközelítette a 30 milliárd forintot.

    Az 1945-ben alapított dániai Grundfos vállalatcsoport évi 16 millió szivattyú elõállításával a világ egyik legnagyobb szivattyúgyártója, a cég 57 országban tevékenykedik.

    Fõ termékei a keringetõ szivattyúk (fûtés és hûtés), a merülõ szivattyúk, a centrifugál szivattyúk, a vízellátás és szennyvízkezelés szivattyúi és az adagolástechnikai termékek. A keringetõ szivattyúknál közel 50 százalékos piaci részesedéssel abszolút piacvezetõ.

-MTI-

Megosztás