A kisvállalkozóknál megtermelt érték helyben marad

2019-04-18 | Üzleti élet
A kis-és közepes vállalkozásoknál megtermelt érték helyben marad. Rájuk jellemzõ, hogy nem viszik ki a profitot, a megtermelt haszonból a térségben fektetnek be, tovább gyarapítva a közösséget - mondta Tatabánya polgármestere szerda délelõtt a városházán a kis- és középvállalkozások fejlesztésérõl tartott fórumon.

A rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen szervezte annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismertethessék a vállalkozókkal a kormányzati fejlesztési elképzeléseket, valamint kikérjék az érintettek véleményét a területet érintõ szabályozásról és a törvényalkotásról.

Schmidt Csaba szólt arról is, hogy a Hatos- és Hetes-telepen sikerült kialakítani egy kisvállalkozói ipari parkot, melyben önkormányzati telekár-kedvezménnyel kilenc olyan vállalkozás vásárolt ingatlant és épített telephelyet, akik a korábbi helyükön már nem tudtak tovább bõvülni.

A polgármester hozzátette, az önkormányzat minden olyan pályázati lehetõséget megpróbál kihasználni, mellyel segíthetik a kkv-k helyzetét. legyen ez a foglalkoztatási paktum vagy az Edutus Egyetemen meglévõ tudás.

Bencsik János, a Tatai medence országgyûlési képviselõje elmondta, feltétlenül szükséges ösztönözni az aktív exporttevékenységet, mert az exportpiacon megjelenõ vállalkozások magasabb hozzáadott értéket állítanak elõ, ami együtt jár a magasabban képzett szakemberek alkalmazásával, tehát a tudással. A tudás pedig szintén versenyképességi tényezõ.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elmúlt uniós ciklusban és most is jól teljesített az uniós források lehívásában, melyek meghatározó részét a gazdaság területére fordították.

A kormánymegbízott úgy vélte, azoknak vállalatoknak, aki a mostani éles versenyben megfelelõ pozícióban szeretnének maradni, alkalmazkodniuk kell a digitális forradalomhoz számos, a vállalkozást érintõ területen.

Zoltai Dániel, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára a hazai mikro-, kis- és középvállalatok jelentõségérõl elmondta, hogy õk adják a magyar gazdaság gerincét. A foglalkoztatásban is meghatározó szerepet töltenek be, náluk dolgozik a magyar munkavállalók hetven százaléka. A hazai kkv-k döntõ többsége a szolgáltatóiparban és az építõiparban tevékenykedik.

A köszöntõk után Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelõs államtitkára ismertette, hogy közgazdászok és gazdaságpolitikusok bevonásával készül az új kormányzati stratégia a kkv-k fejlesztésérõl, melynek célja az az ország versenyképességi és innovációs céljainak szolgálata, a kkv-fejlesztés kormányzati intézkedéseinek összehangolása. Az államtitkár a megjelent vállalatvezetõk véleményét és javaslatait kérte az új stratégia megalkotásához.

 
Fentiekrõl Farkas István tájékoztatott

Megosztás