Letették a Doosan rézfólia gyárának alapkövét a tatabányai ipari parkban

2019-07-24 | Üzleti élet
(MTI fotó/Bodnár Boglárka) Letették a dél-koreai Doosan rézfóliagyártó-üzemének alapkõletételét kedden. A 31 milliárd forintos ráfordítással a tatabányai ipari parkban megvalósuló beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendõ támogatással segítette - ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, a kezdetben 181 új munkahelyet teremtõ vállalat a teljes kapacitás elérésekor évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd. Ez a mennyiség évente 2,2 millió elektromos autó akkumulátorainak elõállítására elég.

    A miniszter kiemelte, hogy rekordokat döntenek a dél-koreai vállalatok befektetései. Az elsõ fél évben Dél-Korea volt Magyarország legnagyobb külföldi beruházója, 350 milliárd forintos összeggel.

    "Öt év óta most fordult elõ elõször, hogy Magyarországon az elsõ fél évben befektetési értékben és az új munkahelyek számában nem a németeké, hanem Dél-Koreáé az elsõ hely" – mondta, hozzátéve, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2018-ban 50, míg 2019 elsõ hat hónapjában 41 százalékkal emelkedett.

    Szijjártó Péter kitért arra, hogy az elektromos autókhoz használt rézfólia iránti igény egyre nõ, ma évente 75 ezer tonna a piac igénye, azonban 2025-re 975 ezer tonnával számolnak. A beruházással a Doosan az európai piac meghatározó beszállítójává válhat.

    Hyungsoo Dong, a Doosan Corporation alelnöke elmondta, a világ tíz akkumulátor értékesítõje között meghatározó a három dél-koreai gyár szerepe. Mivel a rézfólia a szállítás alatt oxidálódhat, a cégcsoport magyarországi gyára a leendõ ügyfelekhez a legközelebb települt és a legkorszerûbb terméket állítja elõ.

    A gyár 144 ezer négyzetméteren épül fel. A helyszín lehetõvé teszi, hogy az üzem kapacitását késõbb megduplázzák, és évente százezer tonna rézfóliát állítsanak elõ.

    Bencsik János (Fidesz) országgyûlési képviselõ emlékeztetett arra, hogy 25 éve kezdõdött a Tatabányai Ipari Park fejlesztése és mára az autóiparon kívül az egészségügy, a környezetvédelem, a mûanyagipar világszínvonalat képviselõi beruházói vannak jelen a térségben

    Az 1896-ban alapított Doosan 2017-ben 17 milliárd dollár árbevételt ért el, 37 országban 38 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A Doosan 2014-ben szerzett százszázalékos tulajdonrészt a rézfóliát gyártó Circuit Foil Luxembourg nevû cégben.

-MTI-

Megosztás