Négymilliárd forintos fejlesztés a tatabányai AGC-nél

2019-04-18 | Üzleti élet
Megkezdõdött egy új gépsor telepítése a japán tulajdonú AGC autóüveggyár tatabányai üzemében, a beruházás értéke meghaladja a 4 milliárd forintot, és közel 20 százalékkal bõvíti az üzem kapacitását - mondta el az MTI-nek a vállalat ügyvezetõje.

Tisza-Kiss László tájékoztatása szerint az új soron autók oldalüvegei készülnek majd, azonban a gépeken kisebb hátsó ablakok és napfénytetõk is gyárthatók.

    A tömeggyártás 2020 második félévében kezdõdik. Az új gépsor üzemeltetéséhez negyven munkatárs szükséges, õket a gyár már meglévõ állományából választják ki, ugyanis megkezdték a kész autóüvegek csomagolásának automatizálását.
 

    Az ügyvezetõ hozzátette, terveik szerint három éven belül a csomagolást teljes mértékben robotok végzik majd. A nehéz fizikai munkától mentesült dolgozók a termelésben nagyobb hozzáadott értéket állíthatnak elõ.
 

    A 63 ezer négyzetméteres gyár évek óta a maximális kapacitáson üzemel, 17 millió autóüveget készítenek, ebbõl hatmillió darabot különbözõ komponensekkel szerelnek fel. A 2020 végén munkába álló gépsor évente 3-4 millió darabos többlettermelést eredményez majd.
 

    A gyártás rugalmasságát növeli, hogy az üzem közvetlen közelében az AGC síküveggyártó vállalatának megbízásából egy logisztikai társaság raktárbázist létesített, ahol 7500 tonna terméket tárolnak. A tatabányai gyár területét naponta 70, üvegekkel megrakott kamion hagyja el.
 

    Az itt gyártott üvegek minõségére jellemzõ, hogy 2018-ban egymillió üvegbõl csupán 14 darabra érkezett vevõi reklamáció. Ezzel az eredménnyel a cégcsoport legjobbjai között van a magyarországi AGC.
 

    Az évente legyártott 17 millió autóüveg 40 százaléka Mercedesekbe kerül, jelentõs vevõ még a BMW és a Volkswagen, valamint a francia PSA csoport.
 

    A nyilvánosan elérhetõ cégbeszámolók szerint AGC Glass Hungary Kft. 920 embert foglalkoztat, a társaság árbevétele évek óta 33 milliárd forintot tesz ki.

 

 Tatabánya, 2019. április 18., csütörtök (MTI) 

 

 

Megosztás