Okosgyárrá alakul a Bridgestone Tatabánya

2019-07-01 | Üzleti élet
A Bridgestone EMEA 36 millió eurós beruházással valósítja meg2023-ig nyolc európai gyáránakokostechnológiai átállását. Ebben komoly szerepe lesza Bridgestone Tatabánya Termelõ Kft.-nek, ahol a már digitalizált abroncsgyártás mellett a következõ idõszakban a gyártás teljes folyamata átalakul.

Ez többek között érinti afélkésztermék gyártást, az energiaellátást, karbantartást, gyártáskövetést és a gyártástervezést is. A tatabányai gyár az európai Bridgestonegyárak közül másodikként indítja el az okosenergia („SmartEnergy”) rendszert. A vállalat komoly elvárásokat támaszt az új technológiákkal szemben, célja az, hogy azonos dolgozói létszám mellett, 10%-al kisebb energiafelhasználással2021-re évi 7,2 millió db abroncsra növelje termelését.
 
A tatabányai Bridgestone abroncsgyártási kapacitásának már több mint 60%-át digitalizált technológia adja. Az EXAMATION a Bridgestone mesterséges intelligencia alapú, nagy termelékenységû gyártástechológiája 480 ponton méri és ellenõrzi az abroncsok minõségi paramétereit. A digitális gépek nemcsak automatikusan gyártanak, de algoritmusok alapján ellenõrzik is az elkészült gumiabroncsok gyártási és minõségi paramétereit, így 15%-kal egyenletesebb minõségben, kétszer annyi, átlagosan napi 6.000 abroncsot gyártanak, mint hagyományos társaik. A rendszer érdekessége, hogy minden egyes abroncsról 700 MB-nyi adatot gyûjt, ami 4 TB-nyi adatot jelent naponta. Atárolt és elemzett adatokat a vállalat római és tokiói mérnökei az új abroncsmodellek tervezésében használják fel, az új abroncsmodellek terveit pedig ugyancsak digitalizálva juttatják vissza a gyárba, ahol így a felére csökken az új abroncsok elsõ szériáinak gyártási ideje.
 
„Célunk nem kevesebb, mint a digitalizációban rejlõ hatékonyságnövelési potenciál teljes kihasználásával, azonos dolgozói létszámmal, energiafelhasználásunk 10%-os csökkentése mellett, a jelenlegi 5 millió abroncsról 2021-re 7,2 millió abroncsra növeljük éves termelésünket”– mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelõ Kft. ügyvezetõ igazgatója.
 
A Bridgestone esetében az okosgyárrá alakulás több különbözõ projektbõl áll és a gyár mûködésének minden területét érinti. Az elsõ ilyen bevezetendõprojekt (SmartEnergy) a gyár energiafelhasználását és annak költségeit optimalizálja, amely révén az üzem 10%-os energia-megtakarítást érthet el” – mondta Aba Mihály, a projekt vezetõje.„A rendszer kapcsolatot teremt a termelési tervek és az energiafogyasztás között, és ezeket modellezve tervezhetõvé és optimalizálhatóvá teszi az abroncsgyártás energiaigényét” tette hozzá.
 
A digitalizáció a karbantartásban (SmartMaintenance) is jelentõs szerepet fog játszani. A mesterséges intelligencia adatelemzéssel jelzi elõre agyártógépek várható meghibásodásait, ezért tervezhetõk lesznek a karbantartási ciklusok. A rendszer szenzorok segítségével méri, majd elemzi a gépek vibrációját, és még a költséges meghibásodásokat megelõzõen javasol karbantartási munkálatokat.
 
A tatabányai abroncsgyárban az ipar 4.0-ás technológia (SmartQuality)lesz hivatott fejleszteni a termelés minõségét is. A már üzemelõ digitális gyártógépek révén rengeteg adat kerül egy felhõalapú adatbázisba, ahol egy algoritmus összefüggéseket keres a gyártási paraméterek és a legyártott abroncsok attribútumai között, a következtetéseket pedig automatikusan továbbítja a gyár minõségellenõrzési mérnökeinek, akik azonnali beavatkozással jelentõsen tudják csökkenteni a gyártási selejt mennyiségét.
 
Jelentõsen egyszerûsödnek a Bridgestone gyár logisztikai folyamatai is. Az okos alapanyag (SmartMaterials) technológia bevezetésével a gyár szakemberei teljes mértékben online tudják majd követni és irányítani az elõkészített alapanyagok és a félkész termékek útját a gyáron belül. Nem lesz szükség vonalkódokra és leolvasó kártyákra sem, amelydrámaian egyszerûsíti gyártástervezést és annak adminisztrációját az alapanyag keveréstõl egészen a raktározásig.
 
A Bridgestone Tatabánya digitális átállásábankiemelten fontos szerepet kap a képzés. A vállalat a következõ években folyamatos informatikai képzést biztosít majd a termelésben dolgozó munkatársainak, hozzásegítve õket a legújabb digitális gyártástechnológiák megfelelõ kezelésének elsajátításához, amellyel munkaköreik magas hozzáadott értéket elõállító pozíciókká válnak.

A Premier Hungary Communications sajtóközleménye

Megosztás