Tatabányán még tart az áremelkedés, de az év további része kérdéses

2019-09-25 | Tatabánya
(a kép illusztráció - fotó:nol.hu) 2019-ben is folytatódtak az áremelkedések a magyar ingatlanpiacon, melynek hajtóerejét a befektetők, az alacsony kamat, az újépítésű projektek illetve az otthonteremtéshez hozzájáruló támogatások nyújtották.

A fellendülés elsősorban a nagyobb, vonzó településeken volt megfigyelhető, idéntől viszont – a falusi CSOKnak köszönhetően – a kistelepülésekre is nagyobb hangsúly kerül.

A Vértes-hegység környékén lévő települések között is eltérő módon változtak az árak. 2019 augusztusában a vizsgált települések közül Tatabányán 250 ezres átlag négyzetméteráron kínálták a családi házakat. Bicskén 194, Vértessomlón 266, Oroszlányon 197, Vértesszőlősön 225, Csákváron 292 ezer forint volt az átlag m2 ár augusztusban. A jelenlegi kínálati árszínvonalon felül az árváltozás mértéke is fontos tényező a piacon: 2018 augusztusához képest a tatabányai családi házak átlagára 16%-os emelkedést könyvelt el. Bicskén 15%-kal, Vértessomlón 3%-kal, míg Csákváron közel másfélszeres volt az árnövekedés a családi ház típusú lakóingatlanok körében. Ezzel szemben – az ingatlannet.hu adataira alapozva – az oroszlányi házkínálat 11%-os árcsökkenést mutatott a 2018. augusztusi szinthez képest. Hasonló (9%-os) volt a változás a vértesszőlősi felhozatal árazásában is az elmúlt 12 hónapos időszakot vizsgálva.

A tatabányai lakásárak tovább szárnyaltak

Az eladó tatabányai lakások körében az eddigi statisztikákból egyelőre nem látható árcsökkenési tendencia. Az elmúlt egy évben a panellakások átlagos négyzetméterára 16%-kal nőtt, így most egy 55 m2 alapterületű panel átlagára 18 millió Ft. Egy ugyanekkora méretű téglalakásé viszont 23,5 millió forint, mely érték egy 50%-os emelkedésnek – 2018. augusztusához viszonyítva – köszönhető.

Habár 2015-től kezdődően ismét elindultak a városban az újlakás-építések (saját, és értékesítési célokból egyaránt), annak mértéke meg sem közelítette a válság előtti időszakban megfigyelt számokat. A magas építőipari árak, kapacitáshiány és az 5%-os kedvezményes áfa vége mind akadályt fog jelenteni a további projektek – a lakásállomány felfrissítése – megvalósításában. Emellett már megjelentek kereslet megtorpanásának első jelei, amit tovább ront a piacon lévő túlárazottság is. A magyar ingatlanpiac jövőjét többek között a hosszútávú – legalább 10 éves – stratégiák, és állami bérlakásprogram megvalósítása jelentheti.

 

Az Ingatlannet.hu elemzése

 

Megosztás