Távközlési cégeknek okozott kárt a csaló

2019-10-01 | Tatabánya
(A kép illusztráció) A Tatabányai Járási Ügyészség a nagyobb kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és személyes adattal visszaélés bűntette miatt indult ügyben nyújtott be vádiratot azzal a férfival szemben, aki távközlési szolgáltatóktól tíz sértett nevében, személyes adataikat jogtalanul felhasználva rendelt telefonokat, és tableteket.

A vádlott az ismeretlen férfi és nő bűntársaival abban állapodott meg, hogy mások nevében, telefonon kötnek előfizetői szerződést, amelynek részeként rendelnek mobiltelefonokat és tableteket, ezeket értékesítik, az így szerzett összegen megosztoznak.

Az ismeretlen férfi szerezte meg a sértettek személyes adatait, majd azokat a vádlott használta fel a távközlési cégnél az adott szerződés megkötésénél, és a rendelések leadásakor. A vádlott által megadott telefonszámra kapott üzenetben szereplő postai azonosító kód alapján követték figyelemmel az elkövetők a megrendelt termékek kiszállítását, a kiszállítás napján pedig a megadott címen a megrendelt telefonokat, tableteket átvették a sértettek helyett.

A vádlott és társai az egyik távközlési cégtől kilenc terméket rendeltek úgy, hogy azok vételárának a kifizetése nem állt szándékukban, így a távközlési céget 2.245.425,- Ft kár érte, melyből 311.988,- Ft térült meg a nyomozás során egy telefonnak a vádlottól történő lefoglalásával. Egy másik távközlési cégnek az elkövetők 239.508,- Ft kárt okoztak, amely nem térült meg.

A vádlottat ezt megelőzően három különböző bíróság ítélte mindannyiszor csalás miatt 1 év 6 hónap, 2 év, valamint 1 év 6 hónap tartamú, ám végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy amennyiben az elkövető az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy őt a bíróság 2 év 7 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, és 1.086.472,- Ft összegű vagyonelkobzásra ítélje, valamint rendelje el a felfüggesztett szabadságvesztések utólagos végrehajtását.

Az Ügyészség sajtóközleménye

 

Megosztás