10. Jubileumi Nyitnikék

2023-03-24 | Budaörs
Jó hangulat, szépen feldíszített galéria és színpad fogadta a Jókai Mór Művelődési Házba érkezőket kedden. A kertbarátok tagjai örömmel és egy Kertész Totó játékkal üdvözölték a vendégeket.

Az előtérben sok-sok vetőmag, növényszaporító anyag és szakkönyv között válogathattak az érdeklődők.
Szaktanácsadást a szakma egyik legjobbja, Riederné Saly Klára adott az érdeklődőknek.

Mint ahogy pár hete a budaörsi kertbarátok ellátogattak a biatorbágyi magbörzére, most eljöttek a biatorbágyiak is  ide, köztük Halmos Monika, aki az ehető virágokat népszerűsítette, és Újvári Gabriella, aki különleges zöldségeket hozott el hozzánk.
A rendezvény műsorvezetője  Hanzelik Éva  művelődésszervező volt, ő köszöntötte a megjelenteket és  vezette a programot.

Az első előadó Nagy Tamás Richárdné, városunk főkertésze volt.
Elmondta, hogy a cél az itt lakók számára az egészséges élettér biztosítása. Jelenleg szépen halad a fásítási program. A jövőben az egynyári virágok helyett évelőket tervez, amelyek költséghatékonyabbak – például kevésbé vízigényesek.
Iskolákat, intézményeket és a lakókat is szükséges bevonni a parkosításba, a zöldfelületek, rovarhotelek, méhlegelők kialakításába.
Egy résztvevő a közösségi kertek felől érdeklődött. A főkertész asszony azt
válaszolta, hogy a terület adott, a lehetőség megvan, várják a jelentkezőket.


Kisberk Balázs, a Gazdakör vezetője, a helyi termelői piacról tájékoztatott, ami 9 éve töretlenül működik, a multik mellett is életképes. Sikere abban rejlik, hogy itt mindent megtalál a vevő- zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást, mézet, pékárut és húsárut bőséges választékban. Annak érdekében, hogy a vevők jobban megismerjék a minőséget, kóstolókat tartanak. Volt már sonka-, dinnye-, főtt- kukorica kóstoló. Hiszen jó terméknek is kell a cégér – vallotta.


Virágos konyhakertek, szépséges méhlegelők címmel Lechner Judit biokertész tartott érdekes és tanulságos vetítettképes előadást. Tanácsokat hallottunk a hatékony növénytársítások témában. Biztatta a kertészkedőket, hogy bátran ültessenek a haszonnövények közé vadvirágokat. Ez odacsalogatja a beporzó rovarokat, ez javítja a beporzást és adott esetben elriadnak a kártevők. Jó példa erre a paradicsom-, bazsalikom- és büdösketársítás. A gyógynövények termesztését is szorgalmazta Judit. Szinte valamennyi igénytelen, nem kell locsolni, megszárítva biztosíthatjuk az olcsó, de hatékony téli tea-alapanyagokat.

Az előadások után a galériában a Gazdakör és a kertbarátok terített asztala várta a vendégeket.. A vendéglátásban közreműködött a Borháló is!

Kedves színfoltja volt a jubileumi Nyitnikéknek a Pogácsa Verseny!

A rendezvény végén Nagy Sándor Lászlóné Ági, a Nyitnikék megálmodója köszöntötte a vendégeket. Javaslatára közösen elénekeltük a Tavaszi víz kezdetű népdalt, majd megtörtént a pogácsa-verseny eredményhirdetése.

A cukrászdák közül a zsűri tetszését a Hollósy készítménye nyerte el, a magánszemélyek közül Szentesi Ferencné kapta meg az első díjat és a hozzájáró serleget, és ajándékot.
A Művelődési Ház vezetősége is köszönetet mondott minden segítőnek és
közreműködőnek, és biztatta a kertbarátokat a jövő évi Nyitnikék megszervezésére is!

kertbarátok

Megosztás