10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek

2021-02-28 | Budaörs
Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.

Használatukkal megspórolhatjuk magunknak az időt, energiát és pénzt, amit a rendelőbe tett látogatásokra és a drága gyógyszerekre költenénk – olvasható Tihanyi László doktor honlapján.
Ha már ezek a mindennapi élelmiszerek ott vannak a konyhánkban, amelyeknek ennyi jótékony hatását ismerjük, fontos, hogy megpróbáljuk őket beépíteni a napi étrendünkbe, hogy ezzel egészségesebb életet élhessünk.

1) Kurkuma

Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt alkalmazható megfázás, köhögés, ízületi gyulladás, felsértett bőr, akné, pattanások és különböző gyomorbántalmak kezelésére. Segít megelőzni az Alzheimer-kórt, minimalizálni a máj károsodását túlzott alkohol- vagy rendszeres fájdalomcsillapító-fogyasztás miatt. Fertőtleníteni a kisebb vágásokat és égéseket. Többfajta rák kezelésében is hasznosnak bizonyulhat.

2) Gyömbér

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gombaölő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatású. Erős természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Magas kálium-, mangán-, szilícium-, foszfor-, nátrium-, vas-, cink-, kalcium- és béta-karotinforrás. Tartalmaz A-, C-, E- és B-komplex-vitaminokat is. Felkavart gyomor, emésztési zavar, hányinger, szédülés, testi fájdalmak, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés vagy más légzési zavar, láz, gyomorégés és menstruációs görcsök kezelésére is jó. Lassítja a petefészek rákos sejtjeinek növekedését.

3) Fahéj

A fahéj antioxidáns, fertőtlenítő, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

4) Fokhagyma

Vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatású. Tele van vitaminokkal és tápanyagokkal (fehérje, kálium, kalcium, cink és sok más ásványi anyag). Jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az emésztési zavarok ellen. A koleszterinszintet is csökkenti, megelőzi a stroke-ot is. Csökkenti a szívbetegségek és több rákfajta kialakulásának kockázatát.

5) Szegfűszeg

Antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni hatásokkal rendelkezik. Sok vitamin, ásvány és rost van benne. Használható lábgomba, kisebb égések, horzsolások, malária, kolera, felfúvódás, fogfájás, ízületi gyulladás, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, hányinger és hányás kezelésére. A szegfűszegolaj gőzölésre is használható különböző légzési problémák (pl. megfázás, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut, tuberkulózis). Általában biztonságos a fogyasztása, de néhány emberben allergiás reakciókat válthat ki.

6) Kardamom

A „fűszerek királynője” szélhajtó, antioxidáns, fertőtlenítő, görcsoldó, vízhajtó és köptető hatásai vannak. Tele van káliummal, kalciummal, rézzel, vassal és magnéziummal. A kardamom bevált orvosság gyomorgörcsök, emésztési zavarok, felfúvódás, asztma, hörghurut, gyomorégés, rossz lehelet, szájüregi fekélyek, hányinger, húgyúti fertőzések és légzőszervi allergiák ellen. Mindemellett növeli az étvágyat, csökkenti a stressz szintjét, és feloldja a feszültséget az izmokban. Bár a kardamomnak nincs ismert mellékhatása, terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

7) Köménymag

Gyulladáscsökkentő, szélhajtó, antioxidáns és felfúvódás elleni hatóanyagokkal rendelkezik. A magok gazdag rostforrások, tartalmaznak vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént és cinket. Emésztési zavarok, felfúvódás, gyomorfájás, hasmenés, reggeli rosszullétek, hányinger, megfázás, köhögés, láz, torokfájás, bélgörcsök, amnézia és álmatlanság kezelésére használható. Fellendíti az anyagcserét, megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Terhes nőknél elősegíti a fejlődő magzat egészségét és fejlődését. Lelassítja a mell- és vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedését.

8) Méz

Antivirális, gombaölő, fertőtlenítő, antimikrobiális és parazitaölő hatóanyagai vannak, tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, klórt, rezet, vasat, mangánt, ként, cinket és foszfátot. Köhögés, torokfájás, húgyúti fertőzések, reggeli rosszullétek, gégegyulladás, ekcéma, gyomorfekély, ínyvérzés, kisebb sebek és égések, bőrfertőzések és ágybavizelés kezelésére használják. Természetes szénhidrátforrás, amely rögtön fellendíti a teljesítményünket és a kitartásunkat. Csökkenti a sportolók izmainak fáradtságát. Néhány rákfajta és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A férfiak impotenciájával és a nők termékenységével kapcsolatos problémákra is javasolt.

9)Vöröshagyma

Kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikum, szélhajtó és antimikrobiális tulajdonságú. Magas a C-, K-, B1- és B6-vitamin-, biotin-, króm-, kalcium-, rost- és folsavtartalma. Rendkívül hatásos a tüdőgyulladásra, krónikus hörghurutra, rovarcsípésekre, az asztmára, a szénanáthára, a cukorbetegségre, az érszűkületre, a gyomorfertőzésekre, a hányingerre, a hasmenésre, a megfázásra és a köhögésre. Többfajta rák kialakulásának megelőzésében is segít. Krómtartalma segít szabályozni a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.

10) Citrom

Antioxidáns, rákellenes, gyógyító és immunjavító hatású. Rengeteg B- és C-vitamint, foszfort, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. Fejfájás, ízületi gyulladás, tüdőgyulladás, kisebb vágások, torokfertőzések, emésztési zavarok, székrekedés, fogproblémák, láz, korpa, belső vérzés, reuma, kisebb égések, elhízás, légzőszervi betegségek, kolera, vesekő és magas vérnyomás kezelésére is alkalmas. Rendszeres fogyasztásával több olyan súlyos betegség megelőzésében segít, mint a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtája.

Forrás: Élő bolygónk

Megosztás