100 éve született Lenz Klára

2024-07-02 | Kultúra
Nagyon sok budaörsinek ma már ismerősnek hangzik a Lenz név. Ez, a várostörténeti szempontból is fontos, család a Budaörsi Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Egyesületének helytörténeti munkálkodása által került az érdeklődés középpontjába.

Történt ugyanis, hogy a kertbarátok  az áldatlan állapotban lévő Budaörsi Vasútállomás környékén végeztek szemétgyűjtést, takarítást, virágültetést, és eközben figyeltek fel az ott lévő raktárszerű épületen egy szép, őszibarackkal díszített kerek, színes domborműre, ami Máriát ábrázolja a kisdeddel és az angyalokkal.

Lázas kutatásba kezdtek. Ennek eredményeként jutottak el a Lenz családhoz. Mint kiderült, Lenz József 1937-ben építtette a hűtőházat a híres budaörsi őszibarack hűtésére, majd exportálására. Ennek a falára mintegy köszönetképpen elhelyeztette ezt a híres Andrea della Robbia tondót (Ma már a Heimatmuseum falán látható ez az Őszibarackos Madonna).

A Lenz dédunoka – Boldogfai Farkas Ákos a tondóval

A kertbarátok kutatásuk során nyomára bukkantak a Venezuelában, Madridban élő leszármazottaknak, és megismerve ennek a családnak a városhoz is kötődő történetét, kapcsolatot építettek ki velük.
De nem csak velük, hanem azokkal a városokkal is, ahol Lenz József tevékenykedett, így Budapesttel, Debrecennel és Nyékládházával is. Több emléknapot szerveztek, hogy megismertessék ennek a filantróp, hazaszerető családnak a történetét, és megőrizzék az emlékét.

A Lenz család köszönetképpen a Kertbarát Egyesületnek ajándékozta Lenz József lányának, Lenz Klára gobelinművésznek 34 db művészi értékű textilképét. Ezeket az értékes képeket az elmúlt években kiállításokon mutatták be Budaörsön a kertbarátok, sőt egyszer nagysikerű rendezvényen Budapesten is az Aranytíz Művelődési házban.

“Lenz Klára magyar gobelinművész, kocsordosi, valamint újlétai
földbirtokos asszony, világutazó, műkincsgyűjtő, boldogfai Farkas Endre vezérkari őrnagy felesége. Született: 1924. június 30., Budapest, Magyarország
Meghalt: 2013. február 16., Madrid, Spanyolország”
Forrás: Wikipédia

Jelenleg – mivel Budaörs város egyelőre nem tud sem kiállítási, sem tárolási lehetőséget biztosítani a képeknek – Nyékládházára kerültek a művek egy kölcsönadási szerződés alapján,  ezzel gazdagítva Nyékládháza idegenforgalmi értékét. Az ottani emlékkiállításon a kertbarátok is képviselték magukat, és szomorúan vették tudomásul, hogy egy ötezer lakosú város meg tudja oldani az állandó kiállítást, a gobelinek elhelyezését, Budaörs pedig egyelőre nem.

Nagyon bízunk abban, hogy visszakerülnek ismét Budaörsre a képek, és Budaörs idegenforgalmát, kulturális értékét gazdagítják majd.

Ezen a szép alkalmon, amin Lenz Klára születésének századik évfordulóját ünnepeljük, kérjük, nézzék meg a művekről készült felvételeket a következő linkeken:

https://www.boon.hu/helyi-kultura/2024/05/klara-asszony-gobleinjeit-imadjak-most-nyekladhazan

Kertbarátok

Megosztás