1000 Üdvözlégy-imádság a budaörsi templomban

2024-04-07 | Budaörs
A KÉSZ budaörsi csoportjának kezdeményezésére évek óta, most már országosan is, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén több mint ezerszer Szűz Mária imádsága hangzik fel a templomokban és otthonokban. A központ a budaörsi Nepomuki Szent János Templom.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe valójában március 25-én van, de az idén ez éppen a húsvétot megelőző nagyhétre esett, így Mária ünnepe áttevődött április 8-ára.

Ezen a napon arra emlékezünk, hogy Gábor főangyal megvitte Názáretbe Máriának a megtestesülés örömhírét – ezt „angyali üdvözlet”-nek is szoktuk nevezni. Az imádság is ezzel kezdődik:

Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus.

Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.

(Az első mondat az angyaltól tanult üdvözlés, a második Erzsébeté (Lk 1, 28. 42). Az imádság második fele az Egyház által hozzáfűzött esedezés.)

A KÉSZ budaörsi csoportja elevenítette fel azt a hagyományt, amely szerint ezen a napon a templomokban összegyűlt hívek ezerszer elimádkozzák az „Üdvözlégy Máriát”. Az elmúlt években a kezdeményezés országos imalánccá szerveződött.

A budaörsi katolikus templomban a reggeli 8 órás, ünnepi szentmise után kezdődik az imádkozás, amelybe egész nap be lehet kapcsolódni, élő adásban is.

SzK

 

Megosztás