2022-ben a nagylevelű hárs az Év fája

2022-05-03 | Budaörs
Az Országos Erdészeti Egyesület 2013 óta minden évben, így idén már kilencedik alkalommal tette lehetővé, hogy az egyesület által működtetett Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu)  keresztül szavazzon a következő év fafajára az egyesület tagsága, az erdész szakemberek és mindenki, akit érdekel az erdők és a fák világa.

2021 novemberében, élénk érdeklődés mellett, három héten keresztül zajlott az on-line szavazás. (Erről honlapunkon is tájékoztattunk) Összesen 2192 érvényes szavazatot adtak le. A szavazatok értékelése után, 1419 szavazattal, a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) lett 2022-ben az év fafaja!

A második helyen – 402 szavazattal – a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen – 371 szavazattal – a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. Matuzsálemi példányai többszáz éves életkorúak, jó mézelő, szárított virágzata ismert gyógytea. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvad is erősen károsítja.

A párásabb, hűvösebb klímát kedveli, ennek megfelelően erdeinkben főleg a hűvösebb, északi oldalakon és a szurdokvölgyekben nő. Leveleinek mérete jelentősen függ a termőhely vízellátásától és a hajtás jellegétől: olyannyira, hogy egy üde talajon élő kislevelű hárs tősarjain a levelek akár nagyobbak is lehetnek a szárazabb körülmények között élő nagylevelű hárs lombkoronájának szélén növő napfényleveleknél.

Az egyik legkorábban virágzó hárs; virágai június elején nyílnak: a középsők hamarább, a szélsők később.

Virágját a népi gyógyászatban köhögéscsillapító, nyákoldó, izzasztó,  vértisztító és idegerősítő hatása miatt alkalmazták, de a vizelethajó és a gyomorerősítő teáknak is egyik fontos összetevője.A hársfavirágból tea és fürdővízbe önthető főzet is készíthető. Utóbbit bőr- és hajápolásra szokták használni.

Forrás: OEE/Év fája Kuratórium

Megosztás