30 éve alakult meg a független, többpárti magyar parlament

2020-04-29 | Budaörs
1990. május 2-a a néhány nevezetes nap egyikeként szerepel Magyarország Alaptörvényében. Történelmivé vált jelentősége miatt is kiemelkedő volt az első szabadon választott Országgyűlés alakuló ülése.

A megszakadt történeti hagyományokhoz való visszatérést jelképezte, hogy az ülés megnyitását követően felszólalt az amerikai emigrációból 43 év után hazatért Varga Béla, aki 1946-ban a Nemzetgyűlés kisgazdapárti elnöke volt, és az újból képviselővé, majd alelnökké választott Vörös Vince (FKgP), aki az 1944-es Ideiglenes Nemzetgyűlés, majd a Nemzetgyűlés jegyzője volt.
Jelképes volt az is, hogy az Országgyűlés első törvényét teljes egyetértéssel, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, annak örökségét felvállalva alkotta meg, amelyben október 23-át nemzeti ünneppé nyilvánította.

Az alakuló ülés meghívott vendége volt Habsburg Ottó, az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó bizottságának elnöke is. Először került sor arra, hogy az Országgyűlés ülésének ünnepélyességét a történelmi zászlók jelenléte hangsúlyozta.
Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnöknek a pártok elnökeivel folytatott előzetes megbeszélésén Antall József javasolta, hogy az alakuló ülésre a Szent Koronát hozzák át a Nemzeti Múzeumból az Országházba. A későbbiekben azonban ebben nem alakult ki egyetértés, így a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket a Szent Koronáról szóló törvény alapján 2000. január 1-jétől helyezték el az Országház kupolacsarnokában. (Forrás: magyarnemzet.hu)

Néhány előzmény: Az utolsó régi országgyűlés 1990. március 16-i hatállyal kimondta saját feloszlását. 1989. december 22-én Szűrös Mátyás ideiglenes államfő 1990. március 25-re és április 8-ra tűzte ki az országgyűlési választásokat.
A kampány már lényegében akkor elkezdődött, amikor a szabad választások lehetősége először felmerült. A pártok különböző programokkal álltak elő az átalakulás fontosságát hangsúlyozva, még az MSZMP-ből átalakult MSZP sem igényelte a korábbi, állami tulajdonra alapozott berendezkedés fenntartását. Országos listát 12 pártnak sikerült állítania. A kampányban megjelentek különböző szellemesnek szánt rigmusok, mint például a „tudjuk, merjük, tesszük” (SZDSZ), „Bort, búzát, békességet” (FKGP), „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre” (Fidesz), „Hit, remény, szeretet” (KDNP), vagy a nyugodt erő, biztos kéz jelszavának hangoztatása az MDF-nél. (Forrás: wikipedia.org)

(SzK)

Megosztás