Lehet-e Kinder-csokit adni a gyerekeknek?

2022-04-15 | Budaörs
Oda lehet-e adni Kinder-termékeket a gyerekeknek? Húsvét előtt pár nappal ez a kérdés tartja lázban a szülőket. Megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy megtudjuk, hogyan járhatunk el körültekintően, és milyen megállapodást kötött a forgalmazó a kereskedőkkel.

Ahogy beléptem a boltba, rögtön szemet szúrt, ahogy az eladónő a polcok előtt guggolt, és a Kinder termékeket szortírozta. A kezében tartott listát figyelte, és éppen arról beszélgetett a kollégájával, hogyan kellene visszarendezni a polcokat, miután korábban elővigyázatosságból az összes csokoládét elvitték onnan.

„A nyuszit kitehetem?” – kérdezte az eladó. „A nyuszit igen, csak a mixet nem” – válaszolta a kollégája. „És a tojás? A tojást azt akkor leveszem!” „Ne vidd el, a Kati azt mondta, a kicsivel nincs gond, csak a nagyokkal” – vakargatta a fejét a listát bámulva a férfi, a másik eladó pedig a homlokát ráncolva közölte, hogy ő bizony nem adja oda a szomszédnak, amit vett, mert ebből a zűrzavarból már semmit sem ért.
Bezárták a gyárat

Sokunk polcán pihen most ott egy rakás Kinder csoki, amiknek a sorsáról nem tudunk dönteni. Leginkább azoknak a termékeknek a felhasználása okoz fejtörést, amelyek nem szerepelnek a listán. Nem csoda, hogy össze vagyunk zavarodva, hiszen a közösségi médiában sokféle tanács terjed a fogyasztók között, a kezdeti felsoroláshoz képest ráadásul az érintett termékek köre pár napon belül bővült, sokan a Facebookra töltik fel a csokikról készült képeket, és próbálják a csomagolás alapján kitalálni, hogy vajon szennyezett lehet-e.

Megkeresésünkre a Nébih elmondta, hogy a fertőzött Kinder termékekről szóló történet már az év elején elkezdődött, amikor több uniós országban gyerekek fertőződtek meg Salmonella typhimurium baktériummal, amely a szalmonella egyik leggyakrabban előforduló és legveszélyesebb típusa.

A megbetegedéseket génszekvencia-vizsgálatok segítségével tudták kapcsolatba hozni egymással, és amikor az eredet után nyomoztak, kiderült, hogy a kicsik a Ferrero belgiumi Arlonban található gyárában készült csokitól lettek rosszul.

„Április 4-én kaptuk az első jelzést, hogy több országban bizonyos tételeket kivontak a forgalomból, visszahívtak a fogyasztóktól. Aznap este már minket is értesítettek, és azonnal felvettük a kapcsolatot a hazai képviselettel. Április 8-án kaptuk a belga hatóságoktól a közleményt, hogy a gyárban tapasztalható hiányosságok, a higiéniai problémák és a nem megfelelő dokumentáció miatt a gyárat bezárták, a működési engedélyét visszavonták, és valamennyi terméküket – immár lejárati időtől és tételazonosítótól függetlenül – kivonták a forgalomból” – magyarázza dr. Pleva György.

A gyanús csokoládékról szóló lista a Kinder és a Nébih honlapján elérhető. A Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója megnyugtatásul közölte, hogy a kollégáik sok vizsgálatot elvégeztek egyéb Kinder termékeken is, és egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy más csokik is érintettek lennének. Emellett azt is fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon egyetlen megbetegedést sem hoztak összefüggésbe a járványt okozó baktériummal. A kockázat tehát nem nagy, de nem kizárható, hogy az érintett termékek köre elővigyázatosságból tovább fog bővülni, így a fogyasztónak kell eldöntenie, hogy mekkora bizalmat szavaz a gyártónak.

„Az biztos, hogy az érintett termékeket már kivonták a kereskedelemből, a többi csokoládét más gyárakban, más országokban készítették, tehát ha ma valaki bemegy a boltba, nem tud olyan terméket vásárolni, ami a fertőzésben érintett létesítményben készült.”

„Azt is tudjuk, hogy a magyar forgalmazó szerint a normál méretű kindertojásokból egyik sem Belgiumból került Magyarországra” – teszi hozzá Pleva György.
A kereskedők kártalanítják a vásárlókat

A szakember is értesült arról, hogy sokan a termékeken látható kód alapján próbálják kizárni a kockázatot, ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a csomagolás helyéről ad csak megbízható információkat – ez különösen érvényes a Mix termékekre –, tehát ha a listán szereplő terméket vásároltunk, azzal a jelzéstől függetlenül érdemes körültekintően eljárni. Emellett mindannyian találkoztunk már olyan árussal is, aki az utcán, vásárban, piacon illegálisan próbálja értékesíteni a portékáját, és bár ezeket az ügyeket a Nébih egész évben igyekszik felderíteni, ezeken a helyeken fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy kitől és mit vásárolunk.

Sokunkat érdekel, hogy ki fogja jóvátenni azt, hogy kockázatos édességre dobtuk ki a pénzt, az igazgató ezért emlékeztet arra, hogy a Ferrero Magyarország Kereskedelmi Kft. megegyezett valamennyi kereskedelmi partnerével, hogy minden listán szereplő tételt visszavesznek, és kártalanítják a vásárlókat.

Arra, hogy blokkal vagy blokk nélkül történik ez meg, nincs ráhatása a Nébihnek, de a szakember azt tapasztalta, hogy ekkora visszahívott tételnél nem szokott problémát jelenteni, ha a fogyasztó nem tudja igazolni a vásárlását.

Magyarországi megbetegedés esetén egyébként a gyártót, vagy a Ferrero magyarországi képviseletét terhelné a felelősség.

Március 21-e óta folyik a tavaszi fokozott ellenőrzés a Nébihnél, a húsvéti termékekre, például a sonkákra, tojásokra, édességekre most még jobban odafigyelnek, hogy biztonságos és jó minőségű termékek kerüljenek a fogyasztók kosarába.

Forrás: Képmás Magazin

Megosztás