60 éve kezdték építeni a berlini falat

2021-08-14 | Budaörs
Ma az évfordulót megemlékezések kísérik a városban. A fal 28 éven keresztül választotta ketté a német fővárost és legalább 140 embert meghalt, miközben megpróbált átjutni. Senki sem hitte volna, hogy a fal 28 évig állni fog.

A falat a németek 1989-ben lerombolták, azóta a hidegháború befejeződésének emblematikus dátumává változott. Napjainkban már csak egyes szakaszai láthatóak.

Egy szemtanú, Hartmut Richter 13 éves volt, amikor építeni kezdték. Egyszer csak azzal szembesült, hogy nem találkozhat többé a barátaival és rokonaival. Akkoriban elszánt kommunista volt, de a fal őt is megváltoztatta

A nyugati rokonaim nem voltak ellenségek, de bolondnak tartottam őket. Nem tudták, amit én, vagyis hogy a szocializmus győzni fog, hogy Marx és Engels, és a többi…. 1961 augusztusában aztán megváltozott a gyerekes hozzáállásom. – vallotta.

Walter Ulbricht 1961 nyarán egy nyugatnémet újságírónő kérdésére tagadólag válaszolva („Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten”, azaz „Senkinek sincs szándékában falat építeni”) Ő használta először a „fal” kifejezést.

A történelem egyik legnagyobb hazugsága után fogtak a berlini fal építésébe.

1961. augusztus 13-án éjjel az „NDK állmhatárának biztosítása céljából” a hadsereg és a rendőrség egységei 2 méter magas drótkerítés építésébe kezdtek. Ezt követte a fal megépítése, kettéválasztva a várost keleti és nyugati részre.

(Nyugat-Németország fővárosa akkor Bonn volt.)

A fal részei még mindig állnak, hogy emlékeztessék az embereket arra: akár egy várost is ketté lehet vágni a közepén.

A világraszóló eseményt, a fal ledöntését, 1989 novemberében a Magyar Televízió is közvetítette. Láthattuk, amint az emberek nekiestek a gyűlölt építménynek és minden kezükbe kerülő eszközzel ütötték, vágták, bontották a falat. Majd boldogan összeölelkeztek, euforikus hangulat uralkodott akkor Berlinben.

 

60 évvel az építése és majdnem 32 évvel a ledöntése után ma a berlini fal leginkább egy szörnyű emléke a távoli múltnak.

Forrás: Internet

s.k.

Megosztás