Miért érdemes fűszer – és gyógynövényt termeszteni?

2019-08-27 | Budaörs
Fűszer-és gyógynövény termesztéséhez kis terület is megfelel, akár az erkélyládában is próbálkozhatunk. Jó tanácsokat Lehner Judit budaörsi biokertésztől kaptunk.

 

-Vannak olyan gyógynövények, amik az év során begyűjthetők a természetből is, mint a bodzavirág, a hársfavirág, a csalán, orbáncfű, apróbojtorján,  de sok olyat is ismerünk, amit érdemes a kertbe becsalogatni, megtelepíteni, hogy minden nap frissen kéznél legyenek. Sokszor nem is gondolunk rá, hogy a fűszerek is gyógyhatásúak! Emésztést könnyítők, mint a kapor, a borsikafű, az orvosi zsálya, antibiotikus hatásuknál fogva tartósítják az ételt, mint a rozmaring, a kakukkfű, és még a legközönségesebb levesfűszerek, a petrezselyem, a zeller, a lestyán is egészségünkre válnak, azon túl, hogy finomak!

Legtöbb fűszernövényünk nem különösebben tápanyagigényes, és mivel vannak köztük árnyékkedvelők, mint a citromfű, a menták, a medvehagyma, tűző napra valók, mint a zsálya, az izsóp, a kakukkfüvek, így a kert minden sarkába találunk alkalmas növényt közülük! Még a veteményeskertbe is vethetünk belőlük, hiszen kártevőriasztók, de a megporzókat, a hasznos rovarokat is kedvesen becsalogathatjuk velük.

Budaörsön mit érdemes kipróbálni?

A napsütötte sziklakertben van a helye a kakukkfüveknek, a zsályának, a környékbeli sziklákon honos Csabaíre vérfűnek, a levendulának, és a Budaörsön hagyományosan közkedvelt rozmaringnak. Igaz, ez kemény teleken kifagy, de tartogathatunk belőle néhányat cserépben is, amit a leanderekkel együtt tudunk teleltetni a garázsban, a verandán. A fák alatt, mélyárnyékban a medvehagyma is meghonosítható, így a reggelihez valóban frissen szedegethetjük heteken át, amikor a kora tavaszi időszakban leginkább kívánjuk a zöld leveleket. Társítható a turbolyával, a madársalátával, ezek önmagukat újravetik éveken át, de a citromfű, a menta terjedését inkább korlátoznunk kell pár év után! A metélőhagyma, a Budaörsön régóta közkedvelt gazdahagyma sem hiányozhat kertjeinkből.

A veteményeskertbe ültetett levélpetrezselyem egészen a fagyokig kínálja friss zöldjét, aztán tavasszal újra hajt, a májusi fagyok után kiültetett bazsalikom a friss szabadföldi paradicsom mellé szedhető folyamatosan. A kapor először a zsenge zöldje miatt értékes, aztán a kovászos uborkába, a tökfőzelékbe kerül, és eközben gyönyörű virágernyőin hasznos rovarok hada lakomázik! A veteményes védőnövénye az Erdélyben közkedvelt csombor is, és persze hagyományos fűszere a káposztás, babos ételeknek.

Hogy érdemes ezeket eltenni télire?

Legegyszerűbb a szárítás, szellős, árnyékos helyen, régi abroszon kiterítve egymás után jön a bodzavirág, aztán a rövid szárú kakukkfüvek, a szurokfű, a borsika, közben a petrezselyem, a zeller zöldje. A mentát, citromfüvet csokorba kötve, felfüggesztve is száríthatjuk. Ilyenkor, nyár végén a paradicsom befőzés is jó lehetőség a zamatok megőrzésére! A hagyma, a zöldpaprika mellett bazsalikomot, zellerzöldet, zsályát, rozmaringot is érdemes belefőzni a paradicsomok közé, ezeket a passzírozás előtt kidobjuk, de addigra már átjárták a nyár ízei az egész adagot!

Hol lehet többet megtudni ezekről a fortélyokról?

– A budaörsi tapasztalatokat a kertbarátok rendezvényeinken szívesen megosztják az érdeklődőkkel! Érdemes az elődök tapasztalatait meghallgatni, de a kísérletezés is sok sikerélményt nyújt. A fűszernövények kis helyet, kevés tápanyagot igényelnek, próbálkozzunk velük bátran!

s.k.

fotó:  Lechner Judit

Megosztás