A béke madarai – postagalamb kiállítás Budaörsön

2023-12-10 | Budaörs
Két nap a postagalambokról szólt a Nyugdíjas Házban. Nem csak a díjnyertes madarakat lehetett megtekinteni, hanem ritkaságszámba menő tárgyakat, köztük több mint 100 éves időmérő órát is.

Mint Komáromi Erzsébet kerületi elnöktől megtudtam, a postagalamb klub 1980. január elsejével jött létre. A mostani – Villám Postagalamb Sportklub 2012. október 29-én alakult meg több mint 10 egyesület összefogásával, azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy új, minden tag igényét a lehető legjobban kielégítő versenytársulást Budapesten és annak környékén. Ide tartozik többek között Csepel, Vecsés és Budaörs is.

A cél: szakszerű postagalamb tenyésztés és versenyzés, valamint annak fejlesztése, a postagalamb tenyésztők szakszerű irányítása, a postagalamb tenyésztők egyesületbe való szerveztetése és egységes irányítása, szakszerű vezetés mellett a postagalambsport megkedveltetése.

Budaörsön 20 tagja van az egyesületnek.

A tárlaton Bartha Károly vezetett végig, aki már évek óta oszlopos tagja a budaörsi postagalamb egyesületnek. Nem kis büszkeséggel mutatta meg értékes gyűjteményét.

A teljesítmény mérő órák mint minden, az évek során sokat fejlődtek. Ma már elég rákattintani a gyűrűre és minden adatot le lehet olvasni.

– 7 éve gyűjtöm a postagalamb gyűrűimet, amelyek szinte minden országból megvannak, még Kubából is. Számos országból az 1950- es évéktől napjainkig. – tájékoztat Károly.- Vásárlás vagy csere útján jutottam hozzájuk. – Ezek pedig azok a kapszulák, amelyekben a galambok fontos üzeneteket juttattak el a célba.

Gyűrűk a világ minden részéről.

Kapszulák a háborús időkből.

Az első- és második világháborúban jó szolgálatot tettek a fronton harcoló katonák számára a postagalambok, amelyeket arra tenyésztettek ki, hogy nagy távolságokból is hazataláljanak. A leghíresebb galamb körülbelül ezer életet (civileket és katonákat egyaránt) mentett meg 1943 októberében, amikor 20 perc alatt 32 kilométert repült, és hírt adott a katonáknak egy tervezett bombázásról.

Továbbá megtudtam, hogy a budaörsiek ebben az évben 18 esetben versenyeztették a galambokat, 30-tól 800 km-es távon. Már tervezik a jövő évi utakat.

De jó lenne, ha ezek a kedves madarak egyszer a béke olajágával térhetnének haza.

s.k.

Megosztás