A borászok mindig összetartanak

2022-11-09 | Budaörs
Jó hangulatú könyvbemutatón vettek részt a borászat iránt érdeklődők a PostArt szalonjában Bihari Zoltán "Szőlő és bor Biatorbágyon" című könyve bemutatásán. Többek között azt is megtudhattuk, hogy a borászok mindig összetartanak.

A szerző a budakörnyéki borvidék történetét feldolgozva, az ott élő és alkotó néhai és mostani borászokról írt hiánypótló művet. A minőségi kiadásban, számos archív fotóval megjelentetett könyv borosgazdákról, pincékről, szokásokról szól.

A beszélgetést Bán Ágnes újságíró, műsorvezető irányította, bevonva a kisszámú de aktív közönséget. Kiderült, hogy két-három „kakukktojás” – ők nevezték magukat így – kivételével mindenkinek valamilyen kapcsolata van a borászattal.

Mi tagadás, városunkban már sajnálatosan kevés terület maradt az egykor virágzó szőlőkultúra folytatására.

Biatorbágyról érkezett és bemutatkozott a Bia-Veritas Egyesület. Tevékenységével a legkisebb korosztálytól az idősebbekig számos korcsoportot és célcsoportot kíván megszólítani. 2005. évi alapításával célul tűzte ki a helyi többgenerációs családi pincészetek összefogását, a kézműves bortermelés és szőlőtermesztés fejlesztését, valamint az ehhez kapcsolódó borturizmus és falusi vendéglátás kialakítását, népszerűsítését. Nem is jöttek üres kézzel. Jófajta borokat kínáltak, több fajtát is hoztak.

A jelenlévők egyöntetűen megállapították, hogy Budaörsről is helyénvaló lenne egy hasonló kiadvány.

A 24. órában vagyunk! – vélekedett Czuczor Gergely.

Azt hiszem, hogy nem kellene szégyenkeznünk, lenne elég anyag, régi fénykép, amivel meg lehetne tölteni egy következő könyvet utódaink számára és elődeink is büszkék lennének ránk.

s.k.

Megosztás