A BTG földi, kémiai szúnyogirtást végez

2020-07-06 | Közélet
Tervek szerint július 8-9-én este lesz a hidegködös permetezés, esőnapok: július 10, 11. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, de a permetezés pillanatában is minden előírt határérték alatt marad,

A BTG tájékoztatása:

Tisztelt Budaörsiek!

Ettől az évtől számottevő változást tapasztalhatnak a szúnyoggyérítési eljárásokban.

Az idén életbe léptetett, Európa összes országára vonatkozó hatósági korlátozások miatt a légi kémiai szúnyogirtás lehetősége megszűnik, így a biológiai, illetve a földfelszínen végzendő gépi szórásra szükséges átállnunk (kémiai gyérítés).

Ez a változás sajnálatosan azzal járhat együtt, hogy az eddig magas hatékonysággal működő repülőgépes kémiai beavatkozások hiánya miatt a megszokottnál több szúnyoggal találkozhatunk nyáron. Mindezek ismeretében – azon túl, hogy társaságunk mindkét új eljárást rendszeresen és intenzíven alkalmazni fogja – a szúnyogpopuláció elszaporodásának megakadályozásában a lakosság aktív közreműködését is kérjük.

A szabad ég alatt tárolt, víz összegyűjtésére alkalmas edényeket (vödör, lavór, gyerekjáték, talicska) úgy szükséges fordítani, hogy abba ne tudjon víz összegyűlni. A jövőben az esővízgyűjtő hordó, ciszterna lefedése, illetve sűrű hálós takarása lesz a célravezető eljárás. Tanácsos továbbá az ereszcsatornát, vízelvezető árkot a megszokottnál gyakrabban karbantartani.

Társaságunk az első biológiai szúnyoggyérítést július 2. napján, a délelőtti órákban, a város vizes területein elvégezte.

A munkához Vectobac 12 AS lárvairtó készítményt használtunk, amely az állatokra és az emberre nem jelent kockázatot.

A első földi, kémiai kezelést július 8-án és 9-én tervezzük elvégezni ULV eljárással (hidegködös permetezés). Amennyiben esős az idő, a pótnap: július 10. és 11.

Ehhez a munkához Deltasect 1,2 ULV szúnyogirtó szert használunk, ~0,6 liter/hektár dózisban, ami ~0,7 g/hektár Deltametrin hatóanyag kijuttatását jelenti.

Ez a mennyiség a csípőszúnyogok mellett csak az érzékenyebb rovarokat (pl. muslicák, levéltetvek repülő alakjai) pusztítja el, azaz a rovarevő madarak, denevérek nem maradnak táplálék nélkül. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, de a permetezés pillanatában is minden előírt határérték alatt marad, azaz kötelező előírás, várakozási idő sem a parkokban, sem a kiskerti növényekre vonatkozóan nincs.

Ettől függetlenül tanácsos megtenni az észszerű óvintézkedéseket (pl. ne tartózkodjanak a kezelő jármű közvetlen közelében, élelmiszer, gyermekjáték ne maradjon kint a teraszon, stb)

A munkakezdés ideje minden esetben 21:00 óra, így a lakosság többsége nem találkozik a kezeléssel.

A méhészetekre sem jelent tényleges kockázatot az eljárás, ennek ellenére őket is időben értesítjük.

Köszönjük együttműködésüket!

(A kép illusztráció)

 

Megosztás