A budaörsi Katolikus Karitász tevékenységéről

2024-01-23 | Budaörs
Jól szervezett, összehangolt munkával sok nagycsaládnak, rászoruló egyedülállónak, hajléktalannak segítettek a Karitász munkatársai a karácsonyi időszakban. Erről kérdeztem Szatmáryné Szász Anikót, a munkacsoport vezetőjét, és Varga Erika szervezőt.

Kivel működtetek együtt a karácsonyi nagy megmozdulásban?

Családsegítővel , Máltai Szeretetszolgálattal, Mindszenty iskolával és természetesen a katolikus egyházközséggel, plébániával, illetve a Karitász Alapítvánnyal.

– Hogy tudtatok kapcsolatot teremteni a rászorulókkal?

Ajánlások alapján kaptuk meg a rászorulók nevét, elérhetőségét a Karitasz előző vezetőjétől, illetve több vasárnapon kitettünk egy ládát, amibe kértük a híveket, dobják be azok nevét, akiket segítésre méltónak találnak. Hat név került ily módon a listánkra.

– Melyek voltak a feladatok ?

Elsősorban a nálunk nyilvántartott nagycsaládosok (16 család) segítése és az idős, beteg rászorulók (22 fő) karácsonyi támogatása volt a legfontosabb, de emellett részt vettünk a

* Csillagszóró programban,

* Angyalbatyu készítésben, ahol gyermekeknek készítettünk ajándékot, illetve a

* hajléktalanok karácsonyára készültünk süteményekkel, élelmiszercsomagokkal.

* Tiszabőre a mélyszegénységben élőknek juttattunk el csomagokat és

* Kárpátaljára küldtünk pénzadományt.

* A Bazilikánál levő karácsonyi vásárban 2 önkéntesünk gyűjtött adományt a Karitász ponton.

-Hogy valósítottátok meg ezt a számos tevékenységet?

Karácsony előtt hárman elmentünk megvásárolni mindent, amire az adomány-csomagokhoz szükség volt, megrakodva tértünk a csomagolóhelyre, ahol kb 10 munkatárs együttműködésével készültek el a csomagok. Egyikünk szavaival élve: „A karácsony előtti csomagkészítés nagyon frappáns, hatékony és jó hangulatú volt!”

Nekem az a mese jutott eszembe – a címét elfelejtettem –, amikor a kismanók éjszaka a szegény szabó helyett megvarrják a ruhákat. Olyan lelkesen sürgölődött mindenki!

Utána személyesen felkerestünk mindenkit, volt, akihez négyszer is oda kellett menni, míg ajtót nyitott…de kitartóak voltunk, reméljük, sikerült sokak karácsonyát szebbé varázsolni!

– Milyen visszajelzések érkeztek?

Mindenki megköszönte és örült az ajándéknak.

Legmeghatóbb egy hajléktalan vallomása volt, amikor elmondta: ő sose szerette a karácsonyt, de most olyan szép volt az ünneplés, hogy reményt adott neki.

És az ünnepi délután tényleg szép volt, szépen terített asztalnál fogadtunk több mint harminc embert meleg étellel, süteményekkel, innivalóval, énekszóval Bálint Marika és lányai jóvoltából.

11 asszony gyönyörű süteményeket küldött, s segített az elvitelre csomagolt sütemények csomagolásában is. Kint kígyózott azoknak a sora, akik nem ültek le, de örömmel jöttek az ételért, italért, süteményért. Többek szerint filmbe illő jelenet volt a Szent Márton Ház kertje.

-Milyen szerepe van a katolikus templomban felállított Szent Antal perselynek?

A rászorulók támogatására lehet bedobni adományokat a Szent Antal perselybe. Ezt kérjük és várjuk is nagyon, ebből tudjuk segíteni az egyre több rászoruló felebarátunkat.

– Milyen változás várható az „Ételt kapok- Ételt adok” doboznál.

Bár az óvoda melletti elhelyezése az Ételt adok- Ételt kapok doboznak nem túl szerencsés, de a rászorulók nagyon örülnek minden beletett élelmiszernek és hamar el is viszik. Sikerült a munkacsoport egy tagja segítségével lefesteni, kidíszíteni a ládát és környezetét, és sikerült megszervezni, hogy az iskolából és óvodából az uzsonna-maradékok higiénikus körülmények között a dobozba kerülhessenek, illetve a padokra a misén szórólapokat helyeztünk el, hogy buzdítsuk a híveket, hozzanak élelmiszert a ládába.

Sajnos adódik feszültség abból, hogy többen ruhaneműt vagy koszos dolgokat is elhelyeznek itt, igyekszünk ezt rendszeresen felügyelni a jövőben.

– Milyen terveitek vannak az elkövetkezendő időre?

Szeretnénk felmérni a rászorulók helyzetét Budaörsön és segítséget adni nekik. Csoportunkban 15 önkéntes vesz részt ebben a feladatban, akik szabadidejükből áldozva lelkesen, sok szeretettel, tevékenyen részt vesznek a Karitász tevékenységekben.

Bár nagyon kevés pénzből gazdálkodunk, igyekszünk segítséget nyújtani tárgyi adományokkal, élelmiszerrel a rászorulóknak. Hűtőszekrény-adományt közvetítettünk, szekrényt keresünk…a ruházati kéréseket a ruhacserével együttműködésben igyekszünk megoldani.

Akik vállalták a segítést, valamennyien szívből, szeretettel tették.

Örültünk, hogy segíthettünk…..

s.k.

Megosztás