A Budaörsi Kolping Család is segített a Hungary Helps programban

2021-04-19 | Budaörs
A Hungary Helps programba bekapcsolódott a Magyar Kolping Szövetség is. Legutóbb az Afrikában élők számára kértek maszkokat, amire ott is nagy szükség van. A szövetség értesítette az ország több pontján lévő csoportjait - így a budaörsit is - és megindult a maszkok varrása.

„Mit kell tudnunk erről a programról? A Hungary Helps Program egy 2017-ben indított magyar kormányzati keretprogram, melynek célja, hogy vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül, a fejlődő országokban és a különböző válságterületeken folyó segítségnyújtási és fejlesztési tevékenységek összehangoltan valósulhassanak meg.

A felkérésre a budaörsiek 100 darab maszkot juttattak el a fővárosi központba. A múlt héten került sor a majd ezer darab csomagolására. Minden egyes darab külön zacskóba került. Fürge kezek méret szerint feliratozták, és még arra is ügyeltek, hogy lányos és fiús színek megfelelően feliratozott tasakba kerüljenek. A gyerekek számára a Hungary Helps zsírkréta készletet adományozott. A munkát a Hugary Helps Önkéntes Program programigazgató asszonya koordinálta.

Urbán Juditot, a Magyar Kolping Szövetség országos titkárát kérdeztem.

Mikor kapcsolódtatok be a Hungary Helps tevékenységébe?

A Magyar Kolping Szövetség a kezdetektől figyelemmel kíséri a Hungary Helps tevékenységét. A Szövetség gyűjtést indított az üldözött keresztények megsegítésére, melynek során 2019 májusára 10.000.000 Ft gyűlt össze.

Miben tudtatok még segíteni?

A közelmúltban a Hungary Helps két programjába is be tudtunk kapcsolódni. Jelenleg három fiatal önkéntesünk tart online angol órákat ghánai és jordániai gyermekeknek. Nagyon jó tapasztalatokról számoltak be önkénteseink, folyamatos támogatást kapnak a tapasztaltabb társaiktól, a gyermekek pedig mindig nagyon lelkesek az órákon, és hálásak, hogy ilyen szeretettel fordulnak feléjük.

A másik projekt, amelybe februárban kapcsolódtunk be, a maszkvarrás. Ezidáig több mint 2000 darab kolpingosok által készített maszk jutott el a Magyar Kolping Szövetség központjába az ország különböző pontjairól, melyből 1000 darabot csomagoltak be és adtak át a Magyar Kolping Szövetség önkéntesei április 14-én a Hugary Helps képviselője számára. Mindez egy csodálatos összefogás eredménye. Van, aki anyagot biztosított, mások varrást vállaltak, és sokan segítettek a maszkok csomagolásában is. A Budaörsi Kolping Család az elsők között volt, akik eljuttatták hozzánk a tagjaik által varrt maszkokat, és külön köszönjük Neked, Klári, hogy részt tudtál venni a nemcsak a varrásban, hanem a csomagolásban is.

Urbán Judit titkár és Kármán Krisztina programigazgató.

Folytatódik még a maszk-program?

Természetesen. Folyamatosan érkeznek a felajánlások, és még mindig van a központunkban csomagolásra váró maszk is.

Milyen úton – módon jutnak el a maszkok rendeltetési helyükre?

A maszkokat Azbej Tristan államtitkár úr, munkatársai és azok az önkéntesek juttatják el Afrikába vagy a közel-keleti országokba, ahova személyesen el tudnak utazni, hogy a helyszínen nyújtsanak segítséget a rászorulók számára.”

Köszönöm, hogy én is segíthettem.

s.k.

Megosztás