A Budaörsi Kopárok ékessége

2023-04-12 | Budaörs
Felmérhetetlen természeti értékek birtokában vagyunk Budaörsön. Rövid, könnyű sétával felérhetünk a Budaörsi Kopárokra. Nemcsak az elénk táruló látvány miatt érdemes, hanem a különleges növényvilág megismerése kedvéért is ajánlott.

A hegytetőkön szinte teljesen érintetlenül megmaradt dolomit sziklagyepeken speciális életformát alakítottak ki az itt élő szárazságtűrő és mészkedvelő növények. Első ránézésre a terület valóban kopárnak tűnik, valójában csak a Törökugrató tájvédelmi körzetében 22 féle védett növényt fedezhetünk fel sétánk során. Apró csodák ezek, ezért nem szabad letérni a kijelölt útról, és a lábunk elé kell néznünk.

Jellemzően sajátos természetátalakítást figyelhetünk meg a tájidegen, mesterségesen telepített feketefenyvesekben (Nap-hegy, Tűzkő-hegy, Út-hegy, Huszonnégyökröshegy), ahol a lassan bomló tűlevelek miatt az aljnövényzet szinte teljesen hiányzik.

Ebben, a tavaszi időben bontja szirmait a vadvirágok egyik kis ékszere, a leánykökörcsin.

A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) a boglárkafélék családjába tartozó, Európában honos, száraz gyepekben élő, Magyarországon védett növényfaj.

A virágok gyakran már a talaj közelében kinyílnak. A virágzás általában rövid ideig, mintegy 2-3 hétig tart, de még májusban is találkozhatunk virágzó példányokkal.

Az egész növényt „sűrűn álló szőrök borítják”, ami megvédi a kora tavaszi fagyoktól.

Nevét az ótörök „kök” szóból kapta, ami magyarul kéket jelent, utalva ezzel a kökörcsinek színére – krónikáink eleinte kügülcsin néven említik.

Különleges szépségük kis híján a vesztük lett, mert igen feltűnőek, és a kirándulók egyszerűen nem tudták megállni, hogy le ne tépjék virágaikat. Amióta főbb termőhelyeik szigorúan védetté váltak, állományuk is megszaporodott, noha így is ritkán lehet találkozni velük.

A kökörcsin minden változata védett vagy fokozottan védett. A fekete kökörcsin eszmei értéke: 5000,-, ezzel szemben az igen ritka hegyi, a magyar és a leánykökörcsin eszmei értéke meghaladja a 100.000 forintot!

Hála a kertészeteknek, ma már nem kell lemondanunk a kökörcsinről. Több helyen lehet venni a leánykökörcsin szaporítóanyagát, ha valaki szeretne, akkor gyorsan kell megvásárolnia, mert nyáron már nem nagyon kapható.

Másik élő kincs a Kopárokon a tavaszi hérics.

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) a boglárkavirágúak rendjéhez, ezen belül a boglárkafélék családjához tartozik. Érdekesség, hogy a nemzetség nevét a görög-latin mitológiából ismert Adoniszról, Aphrodité kedveséről kapta. Magyarországon 1982 óta védett növényfaj. A virága dekoratív, könnyen felismerhető vakítóan sárga, selymes fényű szirmairól.

2012-ben “Az év vadvirága” címet nyerte el. Eszmei értéke 5.000.-Ft.

Ma már a gyerekek az óvodában megtanulják, hogy vadvirágot nem tépünk le. Mert a vadvirág ott szép, ahol nőtt. Bízunk benne, hogy ezt a szabályt minden kiránduló betartja.

s.k.

Megosztás