A budaörsi nyugdíjas pedagógusok a Néprajzi Múzeumot látogatták

2023-04-20 | Budaörs
Még az áprilisi szeszélyes időjárás is kedvezett a szerdai programon résztvevőknek. Az meg kivételes szerencse, hogy a közös fénykép elkészítésére az éppen arra járó Sághi Attilát kértük fel, aki nem más, mint a a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, az épület egyik tervezője.

Idegenvezetőnk kalauzolásával több szintet bejártunk. Megismerkedtünk a Néprajzi Múzeum múltjával és a mai épülettel. A 0-s szinten láthattuk a részletes maketten a múlt századi és a 20-30 év múlva megvalósuló Városligetet.

Az új Néprajzi Múzeum Budapest egyik legrégebbi parkja, a Városliget kapujában épült fel. A változatos növényfajokkal beültetett tetőkertet tartó két épületszárny egy 1 kilométer átmérőjű körív mentén emelkedik a környező fák lombozatának magasságába. A föld mélyében elhelyezett, közel 7 ezer négyzetméteres, időszaki és állandó tárlatoknak otthont adó kiállítótér felett könyvesbolt, étterem, könyvtár, adattár, látogatóközpont, rendezvényközpont, interaktív ifjúsági múzeum teszi az intézményt a budapesti kulturális élet meghatározó helyszínévé.

Különleges eleme az ingyenesen látogatható Kerámiatér, amely a lépcsőzet mentén 40-40 méter hosszan csaknem 4 ezer kerámiát vonultat fel a világ minden tájáról. Az épület koronája az üveghomlokzat, amelyen körben egy közel félmillió pixelből álló, négyzetrácsos, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló fémrács fut végig. A háló a magyar és az egyetemes kultúra szőtteseként nemcsak átöleli, öltözteti is az épületet.

2022-ben átadott új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. Gyűjteményében a közel 225 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket őriz.

Nem bántuk meg, hogy a hosszú lécsősoron felmentünk a tetőkert legfelső pereméig. A kilátás csodálatos volt.

Fotó: V.J

s.k.

Megosztás