A Budaörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai egy különleges múzeumban jártak

2023-02-18 | Budaörs
A budaörsiek a Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeumában jártak. A látottak és a hallottak mellett a tárlatvezető személye is emlékezete marad a csoport számára, ugyanis Rádler Mária törzszászlós a hatalmas ismeretanyagot érdekfeszítően adta át. 2011-ben az ő kezdeményezésére a bírálóbizottság a múzeumnak ítélte a Magyar Örökség-díjat.

Február 4-én ünnepli fennállásának 104. évfordulóját a magyar katonai térképészet.- tudtuk meg.

1919. február 4-én a hadügyminiszter határozott az első önálló katonai térképező csoport megalakításáról, ezért ünneplik ezen a napon a magyar katonai térképészet napját. Hatalmas előrelépés volt, hiszen az osztrákoktól elkülönülve, saját állománytábla alapján kezdhették meg a munkát a magyar katonatérképészek

Sokkal messzebbre kell visszatekintenünk azonban, mint 1919, hiszen az 1528-ban kiadott Lázár deák térkép az első, amit magyar kéz készített.

-1981-ben a katonai térképészet történetében rendszerváltás történt: az akkori parancsnok, Bak Antal ezredes határozta meg, hogy az addig végzett munkát mindenképpen meg kell őrizni az utókor számára. Ekkor alakították ki a múzeumot, amely háború előtti, háború utáni és a topográfus szobában mutatja be a magyar katonatérképészet történetét. A háború előtti részt a három katonai felmérés alapján csoportosítjuk, amelyek az idő előrehaladtával és a technika fejlődésével egyre pontosabbá váltak. Teljes országra szóló felméréseket csak a katonai térképészek végeztek, ahogy föld- és éggömböket, valamint dombortérképeket és maketteket is csak katonák készítettek. Művészek voltak, nemcsak tudósok.

„A térképészetben minden benne van, amire szükség van a tudományhoz: a tér, a kép és az ész. A földrajz térbeli történelem, a történelem pedig időbeli földrajz és mindkettő közös nyelve a térkép”-idézte Mária. – Címerünk nagyon hasonlít Magyarország címerére, de megjelenik a földgömb és a kard is benne. A földgömb színe Szűzanya palástja kék, ez onnan ered, hogy a térképeken a vörös a háborút, a világoskék árnyalat pedig a békét jelentette.

Mária többször utalt az édesapjára, ami nem véletlen, hiszen ő egyike volt a múzeumalapítóknak. Rádler Ferenc alezredes 1942-1983 között itt dolgozott földmérő mérnökként, számos szakmai érdeme mellett ő mérte fel a legtöbb 1:25000 méretarányú térképszelvényt.

– Apukám megtanított a haza szeretetére, a bajtársiasság értékére és a szakma minden rejtelmére. – vallotta meghatódva Mária.

Csoportunk minden tagja egy Térképvilág című kiadványt kapott ajándékba.

(Nyitóképünk az objektum területén található Topográfus Emlékhelynél készült.)

Mindent megköszönve búcsúztunk lelkes tárlatvezetőnktől.

A térképészeti gyűjtemény a előzetes időpont-egyeztetés alapján látogatható. A belépés ingyenes, tárlatvezetője Rádler Mária törzszászlós. További részletek a múzeum weboldalán olvashatók.

s.k

Megosztás