A budaörsi nyugdíjasok „bevették” Eger városát

2022-06-20 | Budaörs
Az évenkénti nagy kirándulásunkra Egerbe indultunk a Görgényi Team buszával. Bár valamennyien jártunk ebbe a kedves, a Bükk lábánál fekvő városban, mégis sok látnivalót, ismeretet, élményt ígért.

Talpraesett idegenvezetőnk, Angyalné Dobos Virág fáradhatatlanul kalauzolt végig a belvároson. Közben figyelmesen az árnyas helyekre terelte csoportunkat.

Elmondta, hogy Egerbe három B miatt jönnek a turisták: mégpedig a borok, a barokk és a balneoterápia miatt.

A termálvizek jótékony hatását már a törökök is felfedezték és fürdőt építettek.

A Dobó téren található Minorita templomot a legszebb barokk épületnek tartják Európában. Dobó István szobra közadakozásból valósult meg. Készítője: Stróbl Alajos. A Megyeháza ékessége a csodálatosan megmunkált vaskapu, Fazola Henrik munkája.

Megálltunk a Nagy Könyv nevet viselő bronz szobornál. Annak emlékére avatták fel az egriek, hogy évekkel ezelőtt indult egy vetélkedő, ahol különféle fordulókon, szavazásokon azt kellett kideríteni, hogy a magyar olvasók számára melyik a legnépszerűbb, legközismertebb, legkedveltebb szépirodalmi olvasmány. Nem véletlenül az Egri csillagok győzött.

Végigmentünk az Egri Csillagok Sétányon. A díszkövekből kirakott utcán azok neveit olvashatjuk, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak Eger város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez. Ezzel tisztelegnek az itt lakók.

Ha a Dobó tér a város szíve, akkor az Eszterházy tér a lelke. Eger egyik legimpozánsabb tere, amit a Bazilika, az Érseki palota és a Líceum épületei szegélyeznek.

Ottjártunkkor a városban éppen a versennyel egybekötött Utcazenei fesztiválra készültek. Ezért aztán hol itt, hol ott szólaltak meg a különböző stílusban játszó zenekarok.

Egy sétálóutcában találtunk rá a A NEMADOMFEL Együttesre. Egy olyan integrált zenekarra, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. Annyira megtetszett a játékuk, hogy vállalkozó kedvű tagunk táncra is perdült az egyik előadóval. Programon kívüli, feledhetetlenül kellemes percei voltak ezek a napunknak.

Az Eger patak partján.

Délután a Várat látogattuk meg. Az Egri vár Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a magyarságtudat szimbolikus építménye. A Modern Városok Program keretében az infrastrukturális és állagmegóvó megújulása napjainkban is zajlik.

A nap végére tagadhatatlanul elfáradtunk. De ez jóleső fizikai fáradtság volt.

Köszönjük Frank Anikónak és Istvánnak a szervezést, Görgényi Bertalannak a biztonságos utazást és az Önkormányzatnak az anyagi támogatást.

s.k.

Fotó: N.Nagy Anna

Megosztás