A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus az Operaház Dalárnapján

2024-05-19 | Budaörs
Ismét eljött a Dalárnap, amelyet – az Országos Dalármozgalom megálmodója és megteremtője, Erkel Ferenc tiszteletére – ezúttal május 11-én rendezett meg a Magyar Állami Operaház.

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus a kezdetektől fogva, azaz 2016 óta résztvevője
az Erkel Színházban megtartott eseménynek. Az egész országból, de még határon túlról is érkeztek amatőr kórusok, hogy az Erkel színház színpadán egy rövid műsorral bemutathassák tudásukat. Este pedig már a nézőtéren hallgathatták meg a repertoár-előadást, ez alkalommal az István, a király rockopera operásított változatát.

De az énekkarok nemcsak megtekinthették, hanem részesei is voltak az előadásnak, mivel az opera egyes részleteit a nézőtéren együtt énekelhették a színpadon szereplő művészekkel. Erre mind a 27 résztvevő együttes előzetesen felkészült.

Az énekkarok délelőtt és délután két részre osztva léphettek színpadra. Produkciójukat ezúttal egy olyan szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai az esti előadás művészeiként is szerepeltek, ugyanakkor korábban ők is énekeltek kórusban. De a közönség is szavazhatott on-line a nekik legjobban tetsző produkciókra.

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus a Dalárnap második részének első fellépője volt.
Műsorukban két részlet hangzott el az európai zenetörténet egyik legjelentősebb alkotásából, Joseph Haydn Az Évszakok című oratóriumából. Szólót énekelt Érdi Gabriella, az Operaház művésze, zongorán közreműködött Szabó Marcell Junior Prima díjas zongoraművész. A produkciót Dr. Krasznai Gáspár KÓTA-díjas karnagy vezényelte.

A nap versenyeinek eredményét az esti előadás előtt hirdették ki. A zsűri a Dalárnap I. díját jelentő „Szakmai győztes” címet a budapesti Madách Gimnázium Énekkarának ítélte oda (karnagyuk Dr. Krasznai Gáspár), az on-line szavazás Közönségdíját pedig az Egri Dobó István Gimnázium Kórusa nyerte el (karnagyuk Pribéliné Téglás Andrea). Az István, a király témájára épülő kvíz díjazottja Varróné Vas Éva (Liszt Ferenc Vegyeskar – Zalaegerszeg) és Czere Fanni Kata (Madách Gimnázium Énekkara – Budapest) lett, a fődíjat pedig Dömös Vivien (Madách Gimnázium Énekkara – Budapest) nyerte el.

Az eredményhirdetés után következett az est fénypontja, a közkedvelt és mindenki által ismert István, a király rockopera operai változatának megtekintése. Elmondhatatlan élményt jelentett a kórusoknak és mindenkinek, aki csak részt vett benne, amikor az opera egyes részleteit a nézőtéren helyet foglaló énekkarok – mintegy több száz énekes – együtt énekelték a színpadon lévő művészekkel.

Az előadás után a Madách Gimnázium Énekkara az Erkel Ferenc szobránál készített csoportfényképezés után spontán rázendített az egyik dalra, amelybe a színházból kifelé menet mindannyian bekapcsolódtunk: „Felkelt a napunk, István a mi urunk, árad a kegyelem fénye ránk”. Bátran mondhatjuk, hogy ránk nemcsak a kegyelem, hanem bizony az öröm fénye is áradt, hisz csodálatos napunk volt.

Köszönjük Operaház! Köszönjük Erkel mester!

Vargóczky Judit

Megosztás