A csalók kihasználják a vírushelyzetet is

2021-03-17 | Közélet
A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős emberekre fókuszálnak, akik egyedül élnek. Beszélgessünk rokonainkkal a veszélyekről!

Világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt megjelentek az olyan ál-értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni.

A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozással. Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg az idős embereket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg. Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek annak érdekében, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében ( pl.önkormányzat ) a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben – látszólag – a védőoltásra is regisztrálnak.

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az jelentős anyagi károkat okozhat.

A rendőrség tanácsa arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

 • Járjon utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet vagy hivatal kereste meg:

Tegye le a telefont, majd hívja fel a telefonáló által megjelölt intézményt!

 • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:

Kérdezze meg a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét, beosztást!

 • Legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek!

 • Bankkártya adataikat semmilyen körülmények között ne adják meg ismeretleneknek se telefonon, se személyesen!

 • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert visszaélhetnek az információkkal!

 • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!

 • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki ne dőljön be a csalóknak. Minél többet beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket.

Végrehajtással és ingóságok lefoglalásával fenyegető csalás is terjed! Az elkövetők telefonon keresik meg a sértetteket otthonukban. A hívó magát egy végrehajtó iroda munkatársának vagy bírósági dolgozónak adja ki, és azt állítja, hogy a sértett ellen tartozás miatt végrehajtási eljárás folyik. A csalók azt állítják, hogy a sértettnek azonnal át kell utalnia a tartozását a megadott bankszámlaszámra, ellenkező esetben a végrehajtó – akár pár órán belül – rendőrökkel együtt megjelenik lakásán, és ha kell a lakását is „feltörik” azért, hogy a tartozás fejében onnan ingóságokat foglaljanak le.

Az elkövetők igyekeznek a hivatalos eljárás látszatát kelteni, ügyszámot is kitalálnak, többnyire forintra pontos összeget jelölnek meg.

Amennyiben ilyen telefonhívás érkezik Önnek:

 

 • -gyanakodjon, igyekezzen tisztázni, hogy valós-e a hívás;

 • ellenőrizzék a lakóhely szerinti bíróságon, hogy folyik-e ön ellen végrehajtás;

 • minden esetben kérje el a hívó fél nevét, telefonszámát, a végrehajtói iroda adatait,

 • ragaszkodjon a személyes ügyintézéshez;

 • semmiképpen se utaljon pénzt!

Ha a kért adatokat a hívó fél nem adja át, esetleg más gyanús körülmény merül fel, értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Megosztás