A hagyományőrzés helye egy budaörsi pincészetben

2023-08-13 | Budaörs
A Budaörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület kis csapatával a Szentesi Pincében jártunk egy remek borkóstolási programon.

A főúttól felfelé, a második mellékutcában pogácsával, sajttállal és a még üres poharakkal várt vendéglátónk, aki a bemutatkozását a pince történetének áttekintésével kezdte és, miközben egymás után töltötte a kóstolásra szánt nedűket, egyre több információkhoz jutottunk a családi vállalkozásról, a borokról és a gigászi küzdelemről a fennmaradásért – a jövő megalapozásáért.

Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borászok közül való, a kézműves, technológiamentes, hagyománykutató, kísérletező borkészítés mestere – 1998-ban különösebb szakirányú végzettség nélkül, szellemileg leginkább olvasmányélményeire, pincejárások tapasztalatára, lelkileg a már elfeledettnek gondolt családi hagyományokra támaszkodva.


Tősgyökeres budaörsi svábként felmenői emberemlékezet óta szőlőt termesztettek és bort készítettek. A hetvenes-nyolcvanas évek katasztrofális borkultúrája eltávolította a családi hagyománytól, de végül 1998-ban elhatározta, hogy visszatér a gyökerekhez. Évente csak egy hordó bort tervezett készíteni, amelyet nyáron a diófa alatt, télen a kandalló mellett barátaival elszürcsölgethet.

A hobbiból szenvedély lett, a kicsiből egyre több és nagyobb. A hajdan közel 500 hektár szőlőterülettel bíró Budaörsöt felfalta az urbanizáció, így Szentesi József a Velencei Hegység déli lankáin Nadapon, Pázmándon és Sukorón vásárolt területeket. 14 hektáron, több mint 30 faja szőlőt termeszt, aminek a jelentős része régi, elfelejtett fajták mint a csókaszőlő, kék bajor, laska, vörös dinka, és még sorolhatnánk. Borai egyediek, gazdagok, karakteresek, néha rusztikusak . A régi fajtákból nagyon kis palackszámok készülnek, amit a budaörsi pincénél lehet kizárólag megkóstolni, vásárolni.


2014-ben elnyerte a Borászok Borásza díjat. E díj különlegessége, hogy nem egy zsűri, hanem
ötven neves borász választja ki maga közül a díjazottat.

„Az elmúlt évek munkája, a számtalan kísérletezés eredménye most érett be igazán – írja a
Gault&Millau a Szentesi Pincéről, amely 2017-ben kiérdemelte a kalauztól az Év Pincészete címet.
Érdemes ide ellátogatni, ha egy kellemes borkóstoláson igazán minőségi bort szeretnénk fogyasztani és vásárolni.

fotó: Nanna, Willi

s.k.

Megosztás