A Hársfa virága

2019-11-03 | Budaörs
Különös sorsok, igaz történetek elevenednek meg H. Bodó József lebilincselő az 1956-os eseményeket felidéző könyvében. Példaértékű dokumentum anyag a helytállásról, kitartásról, becsületről,haza szeretetről.

H.Bodó József A Hársfa virága című könyvét olvasom már napok óta. Egy könyv olvasása sok emléket idézhet fel különösen annak, aki történetesen, mint én is, megéltem az 1956-os forradalmat. Akkor voltam kilenc éves. H.Bodó József akkor már tizenéves kamasz fiúként belekeveredett a forradalmi harcokba és könyvének egy hatalmas része foglalkozik a magyarok számára oly jelentős eseménnyel, mely ugyan nem végződött győzelemmel, de megnyitotta a szabadság felé az utat. Erre a hőn áhított szabadságra azonban még hosszú évekig várni kellett, de végül is 1989-ben megkezdődött itt Magyarországon is az átalakulás.

H.Bodó József könyvének egyik igen izgalmas fejezete, amikor is a Corvin közben társaival megbújva,- akkorra már kilőtt tárral –  bújtak meg egy ház lépcsőfeljárójában, miközben az orosz tankok hernyótalpainak félelmetes csikorgását hallották. Tudták, hogy nem messze tőlük a halál cirkál, hogy lépésről lépésre bekerítik őket, és nem lesz kegyelem annak, aki a szabadságért fegyvert fogott. A forradalom leverése 1956.október 24-én kezdődött el, Magyarországot megszállták a szovjet csapatok és rövid időn belül leverték a forradalmat.

A lebilincselő izgalmas történetben emlegetett lánctalpaknak a csikorgását én is hallottam, akkor mint iskolás kilenc éves kislány. Mi már akkor itt laktunk Budaörsön és a tankok itt vonultak át az akkor még Budapesti ma Szabadság úton és itt hallottam a borzalmas csikorgó hangokat is és láttam az ágyúcsöveket, ahogy a mai Post Art- ban lévő akkori iskolánknál fordultak Budapest felé. Izgalmas idők voltak nekünk, gyerekeknek is.

Milyen is volt számomra az ötvenhatos forradalom? Nem sokat láttam belőle szerencsére csak hallottuk, hogy a  Móricz Zsigmond körtéren kilőtt tankok mellett halott fiatal katonák hevernek, volt,  akinek csak a csizmás lába maradt a kövezeten. Aztán egy nap éjszaka katonák lepték el a környékünket és civil ruhát kértek. Ezek a magyar katonák valahová menekültek már akkor s csak remélni tudtuk, hogy jó messzire jutottak. Emlékszem a rádió elhaló hangjaira az éter hullámain átszövődő üzenetekre melyeket a Szabad Európa rádió küldött a magyaroknak bátorításként, majd Nagy Imre akkori miniszterelnök rádió beszédére, ami így hangzott: „Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.”

„1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, aminek célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt. A következő napokban a világ felháborodva, ám tétlenül figyelte, ahogy a szovjetek páncélosaikkal megszállják Magyarország városait, lefegyverzik hadseregét, és hatalomra juttatják Kádár János Munkás-Paraszt Forradalmi Kormányát. A Vörös Hadsereg támadását természetesen a forradalom hívei nem nézték tétlenül, Budapesten és az ország számos pontján elkeseredett fegyveres harc kezdődött a szocialista szuperhatalom bevonuló erőivel szemben.”( forrás: Rubicon)

H.Bodó József megrendítő vallomása 1956-ról, a fiatalok és idősebbek harcairól a túlerővel szemben, a bebörtönzésekről, vallatásairól,társainak kivégzéséről. Rendkívül lebilincselő izgalmas olvasmány, eredeti fotókkal, dokumentumokkal illusztrálva, melynek elolvasása fontos lenne a mai fiatalok számára is, hogy mélységeiben is megismerjék a régen volt, de máig ható 1956-os eseményeket.

A könyv könyvesbolti hálózatban nem kapható de megrendelhető www.aharsfaviraga.hu címen.

Major Edit

 

Megosztás