A házasság örök érték marad 

2020-02-08 | Budaörs
Hamarosan a Házasság Hetét ünnepeljük. Nagyszabású rendezvényeken foglalkoznak a házasság intézményének fontosságáról. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amihez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. A házasság hete központi programjaink fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége

A házasság hete mozgalom országos koordinátora Herjeczki Kornél az M1  reggeli műsorában beszélt arról, hogy milyen programokkal és rendezvényekkel készülnek idén a szervezők. Elmondta, Magyarországon 13. alkalommal szervezik meg a rendezvénysorozatot, amelyhez bárki csatlakozhat. Kiemelte, az ember alapvető igénye, hogy szeressék, és hogy elköteleződjön valaki mellett. A „gyorsan változó világban haladni kell a korral, ugyanakkor az örök értékekhez ragaszkodni kell”.

Hogy ki lehetett az első ember, aki gyűrűt húzott házastársa ujjára, vagy ki volt az első, aki oltár elé vezette kedvesét, valószínű, hogy soha nem tudjuk meg. A szokásaink folyamatosan változnak, de ugyanakkor van valami, amely örök érték marad. Ez pedig nem más, mint a férfi-női kapcsolatból adódó házasság, a család és a gyermekvállalás. Ennek ellenére mégis értékválsággal küzdünk, pedig ezeket az értékeket nem szabad elfelejteni és feladni.

Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amihez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. Idén 2020-ban az alábbi rendezvények fémjelzik e nap fontosságát:

Nyitó istentisztelet a Debrecen-nagyerdei református templomban – Helyszín: Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség , Időpont: 2020. 2. 9. 10.30

Pár vagyunk vagy team? – Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Időpont: 2020. 2. 10. 18.00

Szeretlek, de már nem vagyok szerelmes beléd – Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Időpont: 2020. 2. 11. 18.00

Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal – Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna, Időpont: 2020. 2. 12. 18.00

Család és/vagy karrier? – Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, Időpont: 2020. 2. 13. 10.00

Áldással egybekötött zenés istentisztelet – Helyszín: Deák téri evangélikus templom, Időpont: 2020. 2. 14. 18.00

Szeretet, szerelem, szenvedély – vagy szenvedés? Kitarthat-e a szerelem egy életen át? – Helyszín: TIT Stúdió, Időpont: 2020. 2. 15. 17.00

Záró szentmise – Helyszín: Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templom, Időpont: 2020. 2. 16. 18.00

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét.

Major Edit

Megosztás