A hétgyermekes lengyel Ulma család vértanúsága

2023-09-16 | Budaörs
2023. szeptember 10-én avatták boldoggá Józef és Wiktoria Ulmát hét gyermekükkel együtt a lengyelországi Markowban, ahol a II. világháború alatt szenvedtek vértanúságot, mert zsidóknak nyújtottak menedéket.

1944. március 24-én Markow faluban Józefet és  áldott állapotban levő feleségét, Wiktoria Ulmát hat gyermekükkel együtt lelőtték a náci németek, mert zsidóknak adtak menedéket. Két zsidó család is áldozatául esett a vérengzésnek. A parancsot Eilert Dieken, a „német rendőrség” parancsnoka adta ki, aki ezután megbecsült emberként élte életét nyugdíjas koráig.

Az Ulma család története

Józef Ulma 1900-ban született, kertész volt, aki zöldségek és gyümölcsök termesztésével foglalkozott. Markowában ő hozta létre az első gyümölcsfaiskolát. Széles látókörű emberként kitanulta a méhészetet és a selyemhernyó-tenyésztést, érdekelték a könyvek, a könyvkötészet is. Elsőként nála volt elektromos világítás is a faluban. A fotózás is érdekelte, sok fényképet készített családjáról, melyeket máig megőriztek hozzátartozóik.

Wiktoria Niemczak 12 évvel volt fiatalabb férjénél, ő 1912-ben született, érdekelte a színjátszás. Józef és Wiktoria 1935. július 7-én kötöttek házasságot. 7 év alatt, 1942-ig 6 gyermekük született: 3 fiú – Antoni, Franciszek, Władysław – és 3 lány – Barbara, Maria, Stanisława. 1944 tavaszán Wiktoria 7. gyermekével volt várandós.

Józef és Wiktoria imádságos lelki életet éltek otthon a gyermekekkel. A szülők aktívan részt vettek a plébániai közösség életében. Fennmaradt családi Bibliájukban többek között az irgalmas szamaritánus történeténél piros színnel aláhúzták a fejezet címét – A szeretet parancsa. Az irgalmas szamaritánus –, kézzel írott megjegyzés is olvasható mellette: Igen (Tak). Nem véletlenül nevezik őket „a markowai szamaritánusoknak”, benső parancs volt számukra egymás és felebarátaik szeretete.

Harmadik gyermekük születése után pár hónappal vette kezdetét a II. világháború Lengyelország lerohanásával. 1941-ben a németek Lengyelországban halálbüntetést vezettek be a zsidóknak nyújtott bármilyen segítségért. Emiatt mintegy ezer lengyelt gyilkoltak meg.

A lengyel zsidók kiirtását célzó Reinhardt-hadművelet 1942-ben ért el Markowába, amikor a faluban élő mintegy 120 zsidó (30 család) többségét kivégezték. Sokan azonban menedéket találtak a helyieknél. Ekkor az Ulma család is menedéket nyújtott 8 zsidó embernek faházuk padlásán: Saul Goldmannak 4 fiával, Lea Didnernek lányával és egy másik lánynak.

Mivel duplájára nőtt a házban élők száma, a család megnövekedett szükségleteinek híre – egy besúgó révén – eljutott a zsidókat kutató Polnische Polizei-hoz. 1944. március 24-én több kékruhás rendőr érkezett ki az Ulma család házához, s miután megtalálták a zsidókat, kivégezték őket. Ezt követően felesége szeme láttára lelőtték Józefet, majd megölték Wiktoriát is, aki hét hónapos terhes volt. Kisebb tanakodás után lelőtték a kiáltozó gyerekeket is. A hat gyermek közül a legidősebb nyolc, a legfiatalabb másfél éves volt. Összesen 17 embert öltek meg, zsidók és keresztények együtt lettek mártírokká.

Út a boldoggá avatáshoz

Az Ulma házaspárt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1995-ben post mortem a Világ Igaza címmel tüntette ki. Ulmáék boldoggá avatási eljárását a Przemyśli Főegyházmegye indította el 2003-ban. 2004-ben Markowában felavatták a család emlékművét, a család markowai házában pedig 2016-ban megnyitották a második világháborús zsidómentő lengyelek múzeumát. 2018 óta Lengyelországban vértanúságuk napján, március 24-én tartják a Zsidókat Mentő Lengyelek Nemzeti Emléknapját.

2016-ban, amikor Ferenc pápa ellátogatott az auschwitz-birkenaui táborba, a megemlékezésen jelen voltak az Ulma család rokonai is. Schudrich főrabbi a boldoggá avatás kapcsán a Vatikáni Rádió lengyel adásának nyilatkozva elmondta, hogy „az Ulma család a másik népből származó vagy más vallású emberek iránti szeretet példája”.

Ferenc pápa a boldoggá avatás előtt, a 2023. augusztus 30-i audiencián a lengyel zarándokokhoz szólva kiemelte az Ulma család hősiességét. A boldoggá avatás napján, 2023. szeptember 10-én a déli Úrangyala imádság utáni szavaiban pedig hosszabban is megemlékezett az új lengyel boldogokról:

Ma a lengyelországi Markowában boldoggá avatták Józef és Wiktoria Ulma vértanúkat hét kicsi gyermekükkel: a nácik egy egész családot végeztek ki 1944. március 24-én, mert menedéket nyújtottak néhány üldözött zsidónak. A korszakot jellemző gyűlölettel és erőszakkal szemben ők az evangéliumi szeretettel léptek fel. Legyen ez a lengyel család, amely fénysugár volt a II. világháború sötétjében, mindannyiunk számára egy követendő példakép a jó iránti buzgóságban és a rászorulók szolgálatában! Tapsoljuk meg a boldogok e családját!

Az Ulma család emléknapja a szülők házasságkötésének napja lesz: július 7. A család földi maradványait egy szarkofágban őrzik ezentúl a markowai Szent Dorottya-templom egyik oltáránál, amit már a boldoggá avatás napján hívek ezrei látogattak meg imádsággal, közbenjárásukat kérve. (777blog)

(SzK)

Megosztás