A hiteles tájékoztatás fontossága

2020-11-20 | Budaörs
A koronavírus-járvány idején a hiteles tájékoztatás fontosabb, mint valaha, Az álhírek, a bizonytalanságot növelő hagyományos és közösségi tartalmak csak félelmet, szorongást keltenek az emberekben és a társadalom pánikreakcióit válthatják ki.

A hírek ma fontosabbak, mint valaha is voltak. Rá vagyunk szorulva a média által közölt információkra, amelyekről meg vagyunk győződve, hogy hitelességükhöz nem fér kétség. A töménytelen híráradatra adott olvasói válaszok azonban azt tükrözik, hogy sokakban ellenérzéseket váltanak ki a nap, mint nap megjelenő szinte már félelem keltő cikkek. Érdemes elolvasni a megjelenő különböző cikkekhez adott olvasói válaszokat, amelyek tájékoztatást adnak az adott témával kapcsolatos véleményekről. Ezeket valamint a különböző cikkeket olvasva a média felelősségéről gondolkodtam a napokban. Minden újságíró felelős, azért amit leír, hiszen a hírek nagyon fontosak számunkra, azokból tájékozódunk és kapunk útmutatást. Azonban több külföldi vonatkozású elrémisztő hír úgy jelenik meg egyes portálokon, mintha az idehaza történne meg, és aki nem olvassa el figyelmesen, belemászik a csapdába. Ennek úgy hiszem semmi értelme. Hiszen nem ez a cél, hanem az hogy a fennálló helyzetben az emberek felelősségteljesen gondolkozzanak és éljenek miközben hitelesen tájékoztatva vannak az eseményekről. Nincs szüksége társadalmunknak egy mentálisan leromlott embertömegre, hanem egészségesekre, akik biztonsággal élnek még akkor is, ha most esetleg baj van. Maradjanak cselekvőképesek és ne szoruljanak ezekben a nehéz időkben különböző mentális problémákkal orvosi ellátásra, semmi esetre sem kórházba vagy intézetbe. A fenti mondanivalómat történetesen az váltotta ki, hogy egy cikket olvastam arról, hogy nincs már elegendő orvosi oxigén a kórházakban, fotókkal ellátva a cikk, ahogy az kell. Mindenki arra gondolhatott, hogy a magyar kórházakról van szó majd egy hozzászóló kétségbe esetten írta, hogy ez Olaszországban van és nem nálunk, Valószínűleg egy másik hír portál az eredeti helyszínt megadva számolt be ugyanerről korábban. A cikk újságírója tehát olyan információt használt fel, amiről tudta, hogy újabb szenzációt közöl. A média fontosságáról szőtt gondolataimat szerettem volna alátámasztani hivatalos forrásból is, és rátaláltam a Médiatanács felhívására, amelyet az MTI közölt le 2020. március 26-án.

„Médiatanács: a hiteles tájékoztatás ma fontosabb, mint valaha

Felhívással fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a médiaszolgáltatók felé, amiben arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-járvány idején a hiteles tájékoztatás fontosabb, mint valaha, az álhírek, a bizonytalanságot növelő hagyományos és közösségi tartalmak csak félelmet, szorongást keltenek az emberekben és a társadalom pánikreakcióit válthatják ki.

Az NMHH csütörtöki közleménye szerint az a rendkívüli helyzet, amelyet a világjárvány jelent, fokozott felelősséget ró a médiára, a médiaszolgáltatókra, a tartalomgyártókra, és a médiában dolgozó szakemberekre.
Ugyanakkor az elmúlt hetekben a korábbiaknál is gyakoribbá váltak a megtévesztő, valótlan, szenzációhajhász közlések – tették hozzá.
Arra kérik a média- és tartalomszolgáltatókat, hogy fokozottan törekedjenek a pontos, átfogó tájékoztatásra, könnyítsék meg az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak a hiteles forrásokból történő tájékozódást.
Tényszerű információikkal, híreikkel segítsék a védekezést a járvánnyal szemben, ne bagatellizálják a kialakult helyzetet, de pánikot se keltsenek.
„Kérjük a médiapiac szereplőit, hogy kereskedelmi és politikai érdekeik mellett a rendkívüli helyzet diktálta közérdekre is legyenek tekintettel. Ügyeljenek forrásaik megbízhatóságára, hívják fel olvasóik, nézőik, hallgatóik figyelmét arra, hogy a járványról elsősorban a hivatalos forrásokból tájékozódjanak, az onnan származó információkat pedig torzítás mentesen adják közre. Figyeljék a közszolgálati csatornák országszerte elérhető híradásait” – hangsúlyozták.

Azt is kérik, hogy a járvány miatt az életforma-váltásban kiemelten érintett iskolások és idősek számára célzott tematikával, az igényességre törekedve tegyék könnyebben elviselhetővé az otthon tartózkodást.
„Tisztában vagyunk vele, hogy a médiaszolgáltatóknak nem csak a megnövekedett figyelem és felelősség súlyával, de a kieső reklámbevételekkel is szembe kell nézniük, ezért üdvözöljük a médiaipar bevételkiesését kompenzáló kormányzati intézkedéseket” – emelték ki.
Emlékeztettek, a hatóság felelőssége a vészhelyzetben, hogy fokozott figyelemmel kísérje a média- és tartalomszolgáltatókat, ellenőrizze a jogszabályok és a műsorszolgáltatási szerződések betartását, és ennek maradéktalanul eleget kívánnak tenni.
Hozzátették, üdvözölik, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben számos média- és tartalomszolgáltató már saját elhatározásából követi a fenti normákat, egyúttal nyomatékosan kérik a piac minden szereplőjét, hogy vegyék ki részüket a társadalmi felelősségvállalásból.”

Major Edit

 

 

Megosztás